Egy hangulatos bagelező – náci kollaboránsok utódainak tulajdonában

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Történelem

Az Einstein Bagel-t és sok más kisebb üzletláncot később egy JAB Holding nevű vállalkozás vásárolta fel. A holdingról csak annyit lehetett tudni, hogy a titokzatos németországi euró-milliárdos Reimann család tulajdonában áll.

A szerző kedvenc bagel boltja Kaliforniában

Évtizedek óta vagyok törzsvendég a Noah Bagel nevű közeli pékségben és mivel az üzlet éppen egy Starbucks kávézó mellett van, rendszerint átsétálok a friss pékáruval a szomszédba a kávéért, amelyet a teraszon fogyasztok el. Magyarországon is ismert a középen lyukas zsemléhez hasonló péksütemény, a bagel amelyik egyfajta nemzeti eledel az USA-ban. Egykoron lengyel zsidó pékek hoztak el azt az Újvilágba.

Az első fennmaradt írásos emlék a bagelről 1610-ből Krakkóból származik, de van egy másik, jiddisül bialynak becézett hasonló péksütemény, amely Bialystok városából származik. Az amerikai bagel New Yorkban jelent meg először, de manapság Amerika-szerte népszerű csemege. Történetéről könyv is megjelent 2009-ben és számtalan amerikai filmben (pl. a Seinfeld sorozatban) van utalás rá. Obama elnök döbbenten tapasztalta 2011-ben hogy kedvenc bagel sütődéje, a H & H bezárt New York-ban.

Könyv a bagel történetéről

A bagel ma már az amerikai nemzeti gasztronómia része, és talán jelképe is a kelet-európai antiszemitizmus elől menekülő zsidóknak.

Noah Alper 1989-ben nyitotta ki első bagel üzletét a kaliforniai Berkeley városában. Egy évtizeddel később eladta a sikeres üzletláncot a nagyobb Einstein Bagel-nek. A nevet, Noah’s New York Bagels, viszont megtartották. Alper vallásos zsidó, ismert és érdekes karakter. Korábbi üzleti vállakozásai nem voltak sikeresek, többször mindenét elveszítette, de a Noah Bagel nagyon bejött neki. Az üzletek dekorációja a régi New York-i zsidónegyedek hangulatát idézik.

Az Einstein Bagel-t és sok más kisebb üzletláncot később egy JAB Holding nevű vállalkozás vásárolta fel. A holdingról csak annyit lehetett tudni, hogy a titokzatos németországi euró-milliárdos Reimann család tulajdonában áll.

Az idősebb Albert Reimann

Néhány nappal ezelőtt robbant a botrány. Kiderült hogy az idősebb Albert Reimann és fia, Ifj. Albert Reimann az 1930-as években Hitlert támogatva alapozták meg a családi vagyont. Pénzelték a nácikat és cserébe ezrével alkalmazhattak orosz és francia kényszermunkásokat akiket embertelen körülmények között zsákmányoltak ki. Zsidók ezrei is dolgoztak az üzemeikben, legtöbbjüket halálra dolgoztatták. Kevesen élték túl a Reimann gyárak brutális kényszermunkáját. A részletek annyira szörnyűségesek, hogy a család szóvivője, Peter Harf azt nyilatkozta, hogy a két Reimann-nak börtönben lett volna a helye.

BILD am SONNTAG on Twitter

Die Industriellen-Dynastie Reimann gilt heute mit 33 Milliarden Euro als die zweitreichste Familie Deutschlands.

Mindketten elhaláloztak már.

Kedvenc bagel üzletem egykori nácik leszármazottainak tulajdonában van, akiknek felmenői zsidó rabszolgamunkások kizsákmányolásával szerezték millióikat!

Gyomorforgató dolog ez. Az az érzésem hogy többet nem teszem be a lábam a Noah Bagel üzleteibe.

*

A Bild Zeitung beszámol Peter Harf, a JAB Holding vezetője közlése alapján, hogy a cég – értesülvén a Reimann család múltjáról, melyről ők maguk sem tudtak – 10 millió eurós jótékonysági adományt tesz.

Állításuk szerint továbbá még 2014-ben megbízták Paul Erker gazdaságtörténészt, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorát, családtörténetük nácizmus alatti fejezetének megírására.

A történész még dolgozik, hogy teljeskörűen felderítse a cég múltját. Amikor az új, független kutatás első eredményeit bemutatták a családnak, “szóhoz sem jutottunk, szégyenkeztünk, és mindenki falfehér volt” – fogalmazott a Bild Zeitungnak Peter Harf. (A szerk.)

 

Címkék:Bagel, Noah's bagel, Reimann

[popup][/popup]