Egy felmérés szerint a brit zsidók közel fele úgy gondolja, nincsen jövőjük Európában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit zsidóság negyede fontolóra vette már az elmúlt két évben a kivándorlást és több mint a felük érzi úgy, nincsen hosszú távú jövőjük Európában.

Károly herceg és az izraeli nagykövet egy zsinagógában. (Fotó: AFP)

Ezt az eredményt mutatta ki egy szerdán megjelent tanulmány,

Egy ezzel párhuzamosan készült országos felmérés szerint az antiszemita hiedelmek és gondolkodás egyre erősödik a nagyközönség soraiban: a britek 45%-a egyetért legalább egy antiszemita tézissel. Ez a YouGov nevű cég közvélemény-kutatásából derült ki , amely a Campaign Against Anti-Semitism  (CAA) nevű hálózat megrendelésére készült.

A felmérés egy héttel a párizsi kóser bolt ellen elkövetett, négy ember életét követelő merénylet után készült, melynek nyomán a brit rendőrség országszerte megnövelte rendőri jelenlétet a zsinagógáknál és más zsidó intézményeknél.

“A brit antiszemitizmus még nem ért arra a szintre, amit Európa nagy részében láthattunk, de a tanulmány eredményei figyelmeztetőként szolgálhatnak” – mondta Gideon Falter, a CAA elnöke, a tanulmány előszavában.

“Anglia fordulópont előtt áll: ha az antiszemitizmust nem kezelik zéró toleranciával a hatóságok, az továbbra is növekedni fog, és az angliai zsidók egyre gyakrabban kérdőjelezhetik meg a saját helyüket a hazájukban.”

A Jerusalem Post cikkét Cseresznye Gábor fordította

[popup][/popup]