Dollármilliárdok négy túszért cserébe?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Két túsz arcképe Washingtonban

Benjamin Netanjahu elítélte az USA és Irán közötti nukleáris megállapodás tervezetét: “Az olyan megállapodások, amelyek nem számolják fel Irán nukleáris infrastruktúráját, nem vetnek véget az iráni atomprogramnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton élesen bírálta az Egyesült Államok és Irán közötti állítólagos megállapodást, amelynek értelmében az iszlám köztársaság lassítaná urándúsítási programját a szankciók enyhítéséért cserébe. A megllapodás része négy Iránban fogvatartott amerikai szabadon bocsájtása is.

“Izrael álláspontja ismert” – állt Netanjahu hivatalának közleményében.

“Eszerint azok a megállapodások, amelyek nem szerelik le Irán nukleáris infrastruktúráját, nem fogják leállítani az iráni atomprogramot. Valójában csak pénzt juttatnak az iráni rezsimnek, amely aztán Irán terrorista szövetségeseihez kerül” – áll a közleményben.

Pénteken a Wall Street Journal arról számolt be, hogy Irán “jelentősen” lelassította a dúsított urán felhalmozásának ütemét, valamint hígította készletét – miközben a teheráni rezsim négy amerikai állampolgárságú foglyot kiengedett a börtönből és házi őrizetbe helyezett. A megállapodás lényege éppen ez volna, az évek óta fogvatartott amerikai állampolgárokért cserébe az USA felszabadítja az amerikai bankokban befagyasztott iráni betéteket.

Izraeli álláspont szerint ezek a pénzek Irán terrorista szövetségeseinél fognak kikötni. Az amerikai álláspont szerint biztosított, hogy a pénzeket humanitárius célokra használják fel.

Úgy tűnt, hogy szélesebb körű megállapodások is születtek az Egyesült Államok és Irán között – mondta két izraeli tisztviselő a New York Timesnak. Mindkét amerikai lap rámutatott, hogy újraindulhatnak a tárgyalások az iráni atomprogramról.

i24news

[popup][/popup]