Cseh hadügyminiszter: Hagyjuk ott az ENSZ-t, amely a terroristákat pártolja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A cseh védelmi miniszter távozásra szólította fel hazáját az ENSZ-ből, mert annak közgyűlése nem volt hajlandó elítélni a Hamász által folytatott mészárlást.

Jana Černochová

Jana Černochová cseh védelmi miniszter az ENSZ elhagyására szólította fel hazáját, miután a világszervezet által elfogadott határozat egyetlen szóval sem említi a Hamász terroristáinak felelősségét a mostani harcokban. Černochová a következő tweetet írva: “Pontosan három héttel ezelőtt a Hamász több mint 1400 izraelit gyilkolt meg, több áldozatot a lakosságukhoz képest, mint amennyit az al-Kaida gyilkolt meg az Egyesült Államokban 9/11-én. És csak 14 ország, köztük a miénk, szólalt fel egyértelműen és érthetően a Hamász terroristái által elkövetett, példátlan terrortámadás ellen! Szégyellem magam az ENSZ miatt. Véleményem szerint a Cseh Köztársaságnak nincs helye egy olyan szervezetben, amely ünnepli a terroristákat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki!”

Mint ismeretes, az ENSZ Közgyűlése pénteken elfogadta azt a határozati javaslatot, amely “humanitárius tűzszünetre” szólít fel Gázában, miután elutasított egy kanadai módosító indítványt, amely elítélte volna a Hamász október 7-i terrortámadásait, és követelte volna a Hamász által ejtett túszok azonnali szabadon bocsátását.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete “a gyalázat napjának” nevezte a határozat elfogadásának napját.

A határozatot 120 szavazattal 14 ellenében, 45 tartózkodás mellett fogadták el. Magyarország a határozat ellen szavazott.

A határozat nem ítélte el a Hamászt az 1400 izraeli október 7-ile mészárlásáért és több mint 200 izraeli, köztük gyermekek és csecsemők elrablásáért, de még a Hamász szót sem említette.

Az állásfoglalás nem ismerte el Izrael azon jogát sem, hogy megvédje magát és polgárait a terrorizmussal szemben.

A határozat “azonnali, teljes, tartós, biztonságos és akadálytalan humanitárius folyosót követel… a humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítése érdekében”, de – ahogyan azt a Cseh Köztársaság megjegyezte – nem nyújt biztosítékot arra, hogy ezek nem fognak a Hamász és más terrorista csoportok kezére kerülni.

A szöveg “megszálló hatalomnak” nevezi Izraelt és felszólítja, hogy vonja vissza a gázai civilekhez szóló instrukcióját, amely a harci övezet elhagyására szólít fel.

A határozatról szóló vita során egy Kanada által benyújtott módosítás nem ment át, mivel nem érte el a szükséges kétharmados többséget. Ez a módosítás “egyértelműen elutasította és elítélte volna a Hamász által Izraelben 2023. október 7-én kezdődően végrehajtott terrortámadásokat és a túszejtést”.

UN Watch

Címkék:ENSZ, Hamasz, Hamasz terror, Izreal

[popup][/popup]