„Corbyn pártjában az antiszemitizmus intézményesül”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ilyen és ehhez hasonló óriásplakátokon bírálják a brit zsidók a Munkáspártot és vezérét.

A brit parlamentben április 17-én szokatlan eseményre került sor. Az ülés témája az antiszemitizmus terjedése volt a Labour Party (Munkáspárt) soraiban. A vitát két munkáspárti képviselő, Ruth Smeeth and Luciana Berger kezdeményezte; ők azok, akik 2015. évi megválasztása óta folyamatosan támadták Jeremy Corbyn pártvezért, annak antiszemita megnyilvánulásai miatt. A brit zsidóság képviselőit tömörítő Board of Deputies of British Jews és más zsidó szervezetek azzal vádolják a baloldali Corbynt, hogy zsidógyűlöletét anticionista és antikapitalista retorikába öltözteti, és ezzel már eddig is több ezer új támogatót sikerült maga mellé állítania.

Jeremy Corbyn egy palesztinpárti felvonuláson

Corbyn azt ígérte, hogy felveszi a harcot a rasszizmussal. A pártból eltávolított néhányakat, akik nyílt zsidózással hívták fel magukra a figyelmet. De korábban ugyanő Hamasz és Hezbollah aktivistákat nevezett „barátainak”, és „megtiszteltetésnek vette”, hogy a parlamentben fogadhatta őket. Legismertebb megnyilvánulása az volt, amikor 2013-ban védelmére kelt egy olyan londoni graffitinak, amin sztereotip zsidó figurák színesbőrűek hátán játszanak társasjátékot. Nemrég elnézést kért ezért. Ugyanakkor 2015-ig egy gyűlöletbeszédről elhíresült antiszemita facebook-csoport tagja volt.

Az ülésszakkal egy időben a parlament előtti téren három, tehergépkocsira szerelt óriásplakát jelent meg a következő feliratokkal: „A Labour holokauszt tagadókat bátorít”, „Semmit sem tesznek az antiszemitizmus ellen”, „Corbyn pártjában az antiszemitizmus intézményesül”. (Az ötletet napjaink amerikai sikerfilmje, az „Óriásplakátok Ebbing határában” adta.) Az akció összköltsége 6.300 USD volt, amit a szervezők tucatnyi szponzortól gyűjtöttek össze. Ezzel a Corbynt övező zsidó kritikák a facebook oldalakról és asztali beszélgetések köréből kiléptek az utcai nyilvánosságra.

A megkérdezett londoni járókelők közül kevesen üdvözölték az akciót. Egyikük arról beszélt, hogy azt a konzervatívok, vagy a Tony Blairhez közel álló mérsékelt, balközép munkáspártiak szervezhették. Corbyn népszerűsége akár nőhet is ettől, hiszen retorikájában szerepel, hogy a gazdagabbak vagyonát a kevésbé tehetőseknek kell juttatni. Valaki visszataszítónak találta, hogy a tüntetők rágalmaznak ahelyett, hogy másokon segítenének, vagy a környezet védelmével törődnének. Egy diáklány azt mondta, hogy még ha pártjában és követői között akadnak is antiszemiták, Corbyn semmiképpen sem az. Iskolatársa szerint a zsidó kritika túl messzire megy. Mindketten támogatják a munkáspárti vezért, mint leendő miniszterelnök-jelöltet, aki inkább aktivista, mint politikus, és éppen ebben rejlik az ereje. Bár lehetne jóval keményebb is.

A média támadásainak kereszttüzében álló Labour a 2017. évi parlamenti választások során a szavazatok 40%-át szerezte meg, bár az előzetes felmérések a Tory miniszterelnök Theresa May pártjának könnyű győzelmét jósolták.

Jonathan Hoffman, az akció szellemi atyja, a Brit Cionista Szövetség korábbi elnöke azt nyilatkozta, hogy elköltözik az országból, ha Corbyn lesz a miniszterelnök. A többszáz fős megmozdulások egymást érik Londonban, amelyek központjában a pártvezér elleni közvetlen támadások állnak.

A kritikát ellensúlyozandó Corbyn nemrég a Jewdas szélsőbal zsidó csoport széder esti vacsoráján vett részt. A média reakcióiból kiderült, hogy a Haggáda ottani interpretációja leginkább egy Izrael megsemmisítésére szóló felhívással volt egyenértékű.

A párton belül szakadás érzékelhető a centristák és a Corbynt támogató szélsőbal között. A Labourt anyagilag támogató zsidók száma megcsappant.

A parlamenti vita során Ruth Smeeth több emailt olvasott fel, amelyeket 2015 óta kapott. Egy közülük „Akaszd fel magad, gonosz áruló cionista szemét, rákos daganat vagy az emberiség testén”. Elismerte továbbá, hogy a „corbynistákat” semmi sem tántorítja el antiszemita retorikájuktól.

Miközben a vita folytatódik, a zsidó háztartások a maguk módján reagálnak. Mark Ruben 57 éves szállodatulajdonos nemrég eladta 7 millió dolláros ingatlanját. Részben azért, mert fél, hogy amennyiben Corbyn pártja megnyeri a választásokat, beváltja az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó ígéretét. A másik okot az erőszakos antiszemita cselekmények szolgáltatják. Az incidensek száma már a második éve nő, 2017-ben 1382-re emelkedett. Ruben állítja: „Corbyn antiszemitizmusa jelenleg elfojtott, de ez megfordulhat, mihelyt hatalomra kerül.” Hozzáteszi, hogy a 65 millió brit polgár közül kevés törődik az ország 250 ezer zsidó lakosának aggodalmával.

„Mi csupán törpe minoritás vagyunk. Az antiszemitizmust sokat emlegetik, de Corbyn akkor is besöpörheti a muszlim szavazatokat, a fiatalokét pedig ugyancsak, mert nekik beígérte, hogy elengedi a kölcsönök visszafizetését, ami persze nem igaz, de ők elég naivak ahhoz, hogy elhiggyék.”

A JTA cikkét Bassa László fordította.

 

Címkék:Jeremy Corbyn, Munkáspárt

[popup][/popup]