Choma – a magyar olék támasza Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa - Rovat: Politika

Az utóbbi évek pezsgésnek indult magyar-izraeli közéletében néhány hete felbukkant egy régi-új szervezet, a Choma. A társulás három régebben gründolt alapítvány pénzeire építi munkáját: az izraeli beilleszkedés támogatását a frissen érkező olék számára.

Choma

A névadó Choma alapítvány 1957-58-ban közadakozásból született a forradalom után általában nincstelenül Izraelbe jött családok megsegítésére. Az itt élő magyar ajkúak a felhívásra anno nagylelkűen megnyitották bukszáikat, ki-ki képessége szerint adott: sokan csak agorákat, de pillanatok alatt szép pénz jött össze a példaértékű összefogásból, amellyel évtizedekig képesek voltak támogatni a rászorulókat. Sajnos ez a pénz napjainkra jelentéktelenre apadt, de a másik két alapítvány még meglévő összegeivel együtt, továbbá üzenete miatt mégis fontos az oléknak: „Choma, a fal, amely támaszt nyújt.”

Néhai Guttmann Rina 1987-ben egy új alapítványt hozott létre, amely főként az időskorú, és beteg rászorulókat próbálja segíteni. A Guttmann Alapítvány ezekben a napokban néhány, idősebb korosztályhoz tartozó rászoruló részére összesen mintegy 44 800 sékel értékben küldött anyagi támogatást. Az alapítvány vagyona még számottevő, de az eredeti szándék alapján csakis kamatait lehet felhasználni, ami a jelen gazdasági helyzetben, amikor a betéti kamatok nagyon alacsony szinten mozognak, sajnos egyre kevesebb pénzt jelent. A szervezet ezért módosíttatta az alapító okiratot, öt százalékig hozzányúlhatnak a tőkéhez is, de ez a jövő felélését jelenti, ezért a felhasznált pénz helyére újabb adományozókat keresnek.

A harmadik forrás, a Gewürz alap 1997-ben született Gewürz Ilona és Sándor adományából, és jelentősen hozzájárul a megújult Choma működéséhez.

A Chomát jelenleg hárman, Cvi Ben Galil, Corinne Grab és Szalai Viktor irányítják. Honlapjukon több alapvető feladatot vállaltak magukra: Az “ELSŐ NAPOK IZRAELBEN” néven egy önkéntesekből álló segítő hálózat kiépítését, amely az új olék mellé áll az izraeli bürokráciával vívott kezdeti harcaikban, a megérkezés hetekig tartó fájdalmas ügyintézéseiben. Emellett létrehoznak egy információs adatbázist, amelynek segítségével például kideríthetőek lesznek az éppen érvényben lévő „olé-jogok”, és így remélhetőleg ritkábban fordul majd elő, hogy az újak infók hiányában lemaradnak fontos lehetőségekről és kedvezményekről a kusza és gyakran változó lehetőségek közepette.

Emellett „ISMERJÜK MEG EGYMÁST ÉS AZ ORSZÁGOT” néven találkozókat, fórumokat és országjárást szerveznek. Első útjuk januárban a pesti gettó felszabadulásának évfordulójára a Jad Vasembe vezetett, ahol rendkívül értékes idegenvezetéssel Szalai Viktor segítségével végigjárták a holokauszt múzeumot és a többi fontosabb látnivalót.

A Choma feladatának tekinti még beilleszkedési támogatások nyújtását, főként tandíjtámogatást maximum négyezer sékelig magyar oléknak, hogy megfelelő képzéssel könnyebb legyen saját lábukra állniuk új hazájukban.

A szervezetről további információkat rejt honlapjuk, valamint Facebook csoportjuk, ahol csatlakozás után személyesen is a szervezőkhöz lehet fordulni egyéni kérdésekkel:

[popup][/popup]