Bőnyi gyilkosság – orosz támogatás az európai szélsőjobbnak?

Írta: John Schindler - Rovat: Politika

Nyugati hírszerzők már jó ideje tudomással bírnak arról, hogy az európai szélsőjobb több szervezetét Vlagyimir Putyin rendszere pénzeli.

gyorkos

Györkös István, a szépkorú rendőrgylkos

A hidegháború idején a KGB titokban támogatta a nyugati baloldali radikálisokat és terroristákat. Mára az ideológiai címkék átváltoztak: jelenleg a Kreml áll a harcias szélsőjobb mögött, akik közül sokan osztják az orosz elnök nacionalista és tradicionalista világnézetét.

Számos NATO ország érintett ebben, és közülük is az egyik legerősebben fertőzött Magyarország, ahol erőteljes szélsőjobboldali politikai mozgalom működik, amely veszélyesen militáns szárnnyal rendelkezik. Október 26-án az ország északnyugati részén, a szlovák határhoz közel eső Bőnyben a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrtisztjei házkutatást kíséreltek meg, mert alapos gyanú állt fenn, hogy az épületben illegális fegyvereket tárolnak.

A fegyverek Györkös István, egy radikalizmusáról régről ismert szélsőjobbos aktivista tulajdonában voltak. Ő már a kommunizmus végnapjaiban, a 80-as évek végén bekapcsolódott az akkor kibontakozó ultranacionalista mozgalmakba, amelyek az erőszaktól sem riadtak vissza. Györköst 75 éves kora ellenére az elhárítás veszélyesnek tartotta. Miután 1994-ben Magyar Nemzeti Arcvonal néven alapított neonáci szervezetet, egy évet töltött börtönben garázdaságért és illegális fegyverbirtoklásért. Az utóbbi időkben magyar és német neonácik számára tartott fenn kiképző táborokat, ahol – a helyi lakosok szerint – illegális fegyverekkel gyakorlatoztak.

putyin

Vlagyimir Putyin a GRU újonan átadott épületében

Amikor a rendőrség emberei a házához közeledtek, Györkös támadófegyverből tüzet nyitott rájuk, és kettőjüket megsebesítette. Egyikőjüket a mellén találta el, a másik, Pálvölgyi Péter 46 éves őrnagy a fején kapott sebet és szinte azonnal meghalt. Györköst végül őrizetbe vették, miután a hátán megsebesítették. Kórházba szállították, állapotát stabilizálták.

Az eset a Nyugatnak szóló világos figyelmeztetés: a putyini Oroszország titokban támogatást nyújt az országainkban élő terroristáknak.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétét fejezte ki a Pálvölgyi családnak, és kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki, bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon.” Az országban általános megdöbbenést keltett az incidens.

A terepszínű egyenruhában szélsőjobbos fiatalokat kiképző és előttük rohangáló koros és pocakos Györkős már távolról sem tűnik viccesnek, inkább nagyon is vészjóslónak. Nincs kétség afelől, hogy ő és csoportja a katonaságnál használatos fegyverekkel rendelkezik. Az, hogy honnan jutottak ezekhez a fegyverekhez, fontos és megválaszolandó kérdés.

A Kremllel fenntartott titkos kapcsolatokra mostanra fény derült. A zsidó- és romaellenességéről ismert Györkös csoport kapcsolatokkal rendelkezik az orosz katonai felderítés (GRU) felé – ez most a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt világossá vált.

Ám ez a GRU-kapcsolat már akkor a magyar kémelhárítás tudomására juthatott, amikor az elmúlt évben Györkös saját facebook oldalán állítólagos magyar fegyverek képét posztolta. Köztük volt egy T-72 tank, amit, úgymond, Ukrajnába szándékoztak küldeni, ahol orosz csapatok ellen vetettek volna be az ország keleti részén. Györkös kommentje szerint a fotók „egy olvasótól származtak”. A dolog nagy felzúdulást keltett, a Kreml pedig tiltakozott Budapestnél, de azt a választ kapták, hogy a dezinformációs hadművelet Moszkvából indult. A magyar elhárítás megállapította, hogy a képeket Györkös a GRU-tól kapta, mert a trükk alkalmas lett volna egy NATO ország lejáratására.

Orosz „diplomaták” – gyaníthatóan álruhás GRU tisztek – gyakori vendégek voltak Györkösnél. Időnként az oroszok légfegyveres gyakorlatokon is részt vettek, amelyeken valódi támadófegyvereknek kinéző puskákat és műanyaggolyókat használtak. A magyar biztonsági emberek figyelemmel kísérték ezeket a tevékenységeket, és fényképfelvételekkel rendelkeznek a GRU ügynökök és a fegyveres szélsőjobbos fiatalok ilyen „játékairól”.

A rendőrtiszt halálát nyilván nyomozás követi majd: vajon miféle orosz kémek jártak az ország északnyugati részén? A lövöldözés ismételten ráirányította a figyelmet arra, hogy a neonácik és egyéb európai és távolabbi szélsőjobb mozgalmak Kreml támogatását élvezik.

A veszély mindenütt ott van Nyugaton, ahol a szélsőjobbnak támogatásra és pénzre van szüksége, de a helyzet különösen súlyos Magyarországon – ez derül ki a Kreml ottani álcázott akcióinak elemzésekor. A szélsőjobb politikailag erős és valóban radikális pártja, a Jobbik nemcsak antiszemita és oroszbarát jelszavakat hangoztat, de az orosz hírszerzés erősen be is épült soraikba.

A Jobbikból kivált aktivisták úgy nyilatkoztak, hogy Vona Gábor pártvezető – aki számos alkalommal járt Moszkvában, és ott hivatalos vezetőkkel találkozott, köztük Alekszandr Dugin szélsőjobbos „geostratégával” – a Kreml ügynöke. Kovács Béla, a párt másik központi figurája, aki 2010 óta Európa parlamenti képviselője – egyes magyar kormányzati szervek szerint – évtizedek óta orosz titkos ügynök. Annyira Putyin szimpatizáns, hogy a pártban „KGBéla” néven emlegetik.

A bőnyi tragédia a bizonyíték arra, hogy Moszkva titkos befolyást gyakorol erőszakos cselekmények elkövetésére hajlamos, az európai békét és biztonságot veszélyeztető egyénekre és csoportokra. Amennyiben GRU ügynökök fegyverezték fel és képezték ki Györköst és újnáci bandáját, arról a magyar közvéleménynek tudomást kell szereznie. Az ilyen, oroszok által pénzelt illegális tevékenységeket le kell állítani, még mielőtt azok újabb áldozatokat követelnek.

Az eset figyelmeztetés a Nyugatnak is, hogy a Putyin vezette Oroszország, amely elég erősnek és magabiztosnak érzi magát, amikor a NATO visszaszorításáról van szó, merőben politikai okokból átváltott az országainkban működő terroristáknak és hasonló radikálisoknak nyújtott titkos segélyezésre. Biztosak lehetünk, hogy Györkös István távolról sem az egyedüli szélsőjobbos aktivista, aki titokban támogatást kapott Moszkvától. Minden NATO országnak szigorúan figyelemmel kell kísérnie azokat a hazai szélsőséges elemeket, akik illegális kapcsolatot tarthatnak fenn a GRU-val, vagy más orosz biztonsági szolgálatokkal.

 A szerző, John Schindler biztonsági szakember, a (brit) Nemzeti Biztonsági Ügynökség elemzője és kémelhárító ügynök. A hírszerzés és terrorizmus szakértője, szolgált a haditengerészetnél és a War College professzora. Négy könyv szerzője a témában. Elérhetősége a Twitteren @20committee.

Az Obserever. com cikkét Bassa László fordította.

Címkék:GRU, Györkös István, Kreml, Putyin, szélsőjobb

[popup][/popup]