Berlinben megnyílik Németország legnagyobb zsidó oktatási és kulturális intézménye

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Chabad Lubavics mozgalom égisze alá tartozó új zsidó campus nyolcezer négyzetméter területű és negyvenmillió euróba került, amit a szövetségi és tartományi kormányok, magáncégek, alapítványok és adományozók álltak – írja a szabadeuropa.hu.

Amikor a New York-i Brooklynban felnövő Yehuda Teichtalt 27 évvel ezelőtt felkérték, hogy menjen Németországba, és segítsen újraéleszteni a zsidó életet, vegyesek voltak az érzései. Dédapját a nácik auschwitzi haláltáborában gyilkolták meg, több mint hatvan rokona lett a holokauszt áldozata.

De feleségével, Leával együtt útra kelt, hogy „világosságot hozzon a sötétségbe”.

Vasárnap hivatalosan is megnyílik a Pears Zsidó Campus a német főváros Wilmersdorf negyedében. A chábád közösség 550 óvodása, általános és középiskolás diákja – akik most a város különböző pontjain szétszóródva tanulnak – mind átjönnek a campusra, amikor augusztus végén elkezdődik az új tanév.

A létesítményben az iskolák mellett mozi, zenei stúdió, könyvtár, kóser csemegebolt, valamint hatalmas fedett kosárlabdapálya és tornaterem is helyet kapott – az utóbbi akár hatszáz fős előadóteremmé vagy fogadóteremmé is átalakítható esküvőkhöz és bar-micvókhoz.

Van két konyha is: az egyik az iskolák menzáját szolgálja ki, a másik pedig – amely hatalmas méretű – fogadások előkészítésére alkalmas: van benne cukrászműhely, ahol süteményeket tudnak sütni, és barheszt szombatra.

Sok más németországi zsidó intézménytől eltérően, amelyeket fal mögé rejtettek az esetleges antiszemita támadásoktól való félelem miatt, az új campust üvegkerítés veszi körül. A zsinagógához és a közösségi központhoz kapcsolódik, amelyeket évek óta a chábád, az ortodox zsidó haszid mozgalom üzemeltet.

„Nem akartuk, hogy gettószerű legyen – mondja Teichtal. – Azt akarjuk, hogy egy boldog hely legyen, nyitott ház.”

A nyolcezer négyzetméteren elterülő új zsidó campus negyvenmillió euróba került, amit a szövetségi és tartományi kormányok, magáncégek, alapítványok és adományok álltak. Úgy tervezték, hogy ne csak a zsidókat szolgálja ki, hanem más vallások híveit is – mondja Teichtal.

 „Ez a hely a párbeszéd megteremtéséről, az előítéletek és a tudatlanság leküzdéséről szól” – mondja a rabbi. Egy kis szünet után hozzáteszi, hogy még nem ért véget munkája Berlinben a zsidó campus megnyitásával.

„Sok más tervem is van – mondja mosolyogva, miközben végignéz a campuson. – Ki kell bővíteni a zsinagógát, és szükség van egy idősotthonra is – Isten segítségével mindezt megvalósítjuk.”

Teljes cikk

[popup][/popup]