Benjamin Netanjahu: „Herzl álma beteljseült”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Orbán Miniszterelnök Úr és felesége, rabbi urak, elnökök urak, Főpolgármester Úr, Heisler úr édesanyja, nagykövetünk, és minden tisztelt megjelent, aki eljött ma este!

Elsősorban köszönetet mondok a Miniszterelnök Úrnak, az Elnök Úrnak és kedves feleségüknek a meleg fogadtatásért, amelyben engem, a felségemet és a delegációnkat részesesítettek. Együtt lezárunk most egy történelmi ívet, amely már régen megérett erre.

1860-ban ezen a helyen kezdődött meg a zsidó nép újjászületése. Nem messze innen állt az a ház, ahol megszületett a modern Mózes, Theodor Herzl. Lángész volt, ám nem kizárólag az intellektusa és az analitikus jövőlátásra tette őt prófétává, hanem a szellemisége, a lelke. Fölismerte, hogy az antiszemitizmus tüze elemésztheti Európa zsidóságát. Elmenekülhetett volna, élhetett volna tétlenül, ő azonban megvalósította a nemzetek történetének csodálatos fordulatát. Egy tetszhalott népet keltett életre azzal, hogy fölismerte: az úgynevezett zsidókérdés megoldása a zsidó állam létrehozása. Ehhez a feladathoz itt, ebben a városban talált társat. Herzl neve ismert, Max Nordaué kevésbé. Pedig Nordau, a másik lángész, a belle epoque kiemelkedő alakja az 1890-es évekig ismertebb volt, mint Herzl. A két magyarországi születésű zsidó összefogott, és útjára indította a modern cionista mozgalmat. A budapesti születésű Herzlnek és Nordaunak köszönhetően állhatok most itt Önök előtt, mint az egyetlen zsidó állam, a szuverén Izrael miniszterelnöke.

Budapest, 2017. július 19.
Az Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. A magyar miniszterelnök és izraeli vendége a látogatással a Mazsihisz meghívásának tesz eleget.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A korszak, amelyben a cionizmus megszületett, közelebb hozta a szörnyű pusztítást is, amelyet Herzl előre látott. Nem csak a fizikai rombolást, a zsinagógák lerombolását, hanem mindenét, ami zsidó.

Miniszterelnök úr! Éppen most látogattuk meg ezt a pazar zsinagógát.  Tudom, hogy Önök helyreállítanak egy gyönyörű zsinagógát egy másik országban, Szerbiában, amelyet annak idején magyar zsidók építettek.  Úgy tudom, októberben avatják újra. Jelen leszünk az eseményen, amely egyszerre fölavatás és megemlékezés a pusztításra, az európai zsidók elpusztítására, amelyet Herzl előre látott. 50 évvel Izrael Állam születése előtt azt mondta: “Lehet, hogy az én már nem élem meg, de 50 éven belül létrejön a zsidó állam.” Igaza volt.

Megjósolta azt is, hogy milyen lesz a zsidó állam. Néha tévedett, például a nyelvet illetően. Azt gondolta, hogy a zsidó államban németül beszélnek majd. De nem: mi megújítottuk ősi, 3000 éve ismert nyelvünket. A fiunk, aki 15 évesen Izraelben bibliaversenyt nyert, hétévesen el tudta olvasni a Holt tengeri tekercseket és Ézsaiás Könyvét, abban a formában, ahogyan azokat megtalálták. Ezt a nyelvet megtartottuk, és alkalmassá tettük arra, hogy a cyberspace biztonságáról, az autógyártás technológiájáról, a tejtermelésről, bármiről beszélhessünk rajta. Ahogyan Herzl megálmodta: „Élenjárói leszünk a Keletnek, az önkényuralmak gyűrűjében a tudomány, a technológia és a haladás ékkövei leszünk. 50 éven belül megvalósul a zsidó állam, és az emberi tudás kútforrás lesz.” Álma beteljesült.

Itt állok Önök előtt, mint az első hivatalban lévő izraeli miniszterelnök, aki Magyarországra látogat. Nagyszerű dolog ez! Tudom, hogy jön még második, harmadik és sokadik ilyen alkalom. Az a megtiszteltetés is ért, hogy első vagyok, aki a Visegrádi Államok miniszterelnökeivel találkozhat. A következő találkozásunk Izraelben lesz. Gyakran mondjuk, hogy „Jövőre Jeruzsálemben”. Én most úgy mondom: Jövőre Jeruzsálemben, Visegrád Jeruzsálemben!

A mai esemény jelzi, hogy Izrael Állam elfoglalja jogos helyét a nemzetek között, hogy a zsidó nép elfoglalja jogos helyét a népek közt. Vannak, akik ellenállnak ennek. Még ma is léteznek antiszemita mozgalmak. Hagyományosak is, és olyanok is, amelyek az anarchista baloldali antiszemitizmus és a radikális Iszlám vegyülékei. Ez elképesztő! Egymás ellentétei kellene, hogy legyenek, ehelyett egyesülnek a zsidók gyűlöletében. Párizsból jöttem ide, ahol Emmanuel Macron francia miniszterelnökkel találkoztam. (Közbevetve, megkérdeztem Macront, tudja-e mit jelent az Emmanuel név. Mondta: Velünk az Isten. Én erre azt válaszoltam: Igen, Isten legyen Önnel.) Macron kijelentette, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus egy formája. Nem mondhatod azt: semmi bajom a zsidókkal, csak azt gondolom, hogy ne legyen saját államuk. Ez olyan, mintha azt mondanád: nem vagyok Amerika ellenes, semmi bajom az amerikaiakkal, de azt gondolom, hogy ne legyen Amerika.

Létezik a probléma, hiszen létezik burkolt antiszemitizmus is, amelyik ellenzi a zsidó nép újjászületését, ezt az óriási teljesítményt, amelyet Herzl kezdeményezett, és amelyet mi folytatunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy az államok álljanak ki Izrael Állam delegitimációja ellen, mert ez egyben a zsidó nép delegitimációja.

Köszönöm Orbán Miniszterelnök úrnak, hogy kiáll Izrael mellett, ezzel egyben fellép a zsidóellenes agitáció ellen is.  Miniszterelnök úr, Ön tegnap szilárdan kiállt a magyarországi antiszemitizmus ellen. Beszélt ennek a mai formáiról, és a régiről is, ahogyan Ön fogalmazott, a bűnökről, amelyeket előző magyar kormányok követtek el. Nagyon őszintén beszélt erről a találkozónkon. Ez fontos, ezt meghallotta a világ, és folyamatosan hallania is kell.

Nagyszerű lehetőség ez a mostani találkozás. A zsidó nép tehetséggel megáldott, akár más népek, csakhogy számunkra a tehetség a túlélés záloga, ezért a szenvedélyünkké vált az ápolása. Számtalan országnak segítünk, például Afrikában, ahova idén már kétszer is ellátogattam, és az afrikai országok is viszontlátogatnak minket. Nem csak az afrikaiak, hanem más, hatalmas országok is.  Nemrég Kínában a köztársasági elnök elmondta, hogy nemsokára meghaladják az 1,4 milliárdos lélekszámot. Mondtam erre, hogy mi meg éppen túlléptük a nyolcmilliót. Mégis, mondta a kínai elnök, innovációs nagyhatalom vagytok. Sok igazság van ebben, ám az innováció nem csak életünk szükséges része, hanem karakterjegyünkké is vált.

Az ENSZ-ben kiállításon mutattuk be az izraeli technológiai lehetőségeket. Egy afrikai vezető megkérdezett: mi a titkotok, hogy minden gondunkra van megoldásotok? Azt válaszoltam, hogy a zsidó nép olyan, mint egy fa, amelynek mély gyökere a hagyománya, a történelme, az emlékei, a földje, és amely az égbe terjeszti ki ágait. Folyamatosan kérdezünk, és megválaszoljuk kérdéseinket. Fa vagyunk, a gyökerünk a múltunk, az ágaink a jövőnk.

E gyökerek és ágak nélkül nem lettünk volna képesek az újjászületésre; a múlt idők emléke és a jövő reménye nélkül. Ez egyesít minket a világ megannyi országával, Magyarországgal, a Visegrádi országokkal, amelyek szintén a jövőbe vetik a hitüket. Barátsággal nézünk a jövőbe. Magyarország és Izrael, a magyar nép és a zsidó nép barátságával. Ez a látogatás, ez a mostani találkozás itt, a zsinagóga mellett a barátság kinyilvánítása.

Nagyon köszönöm, toda raba!

[popup][/popup]