Belgium: a zsidók mint rovarok a karneváli felvonuláson

Írta: Polgár György / Düsseldorf - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A figyelmeztetések ellenére sem akadályozták meg a hagyományos aalsti karnevál szervezői a nyíltan antiszemita performanszokat.

A zsidók, mint rovarok

A belgiumi Aalst városka mintegy 600 éves hagyománya a karneváli felvonulás, melyet 2010-ben az UNESCO felvett a Kulturális Világörökségek Listájára. A térség más fesztiváljaihoz hasonlóan az aalstinak is része a politikai humor és szatíra. Tavaly azonban alaposan túllőttek a célon. Megjelent ugyanis egy olyan kocsi, mely pénzeszsákokon ülő, patkányok által körülvett kampós orrú, pajeszos zsidó bábuk voltak láthatók. A zsidóellenes produkció heves kritikát váltott ki az EU és több zsidó szervezet részéről. Az UNESCO pedig törölte listájáról a felvonulást.

“Siratófal”

Az idei karnevál előkészítése idején több zsidó szervezet, valamint Izrael belgiumi nagykövete, Emmanuel Nahschon is kifejezte aggodalmát, hogy ismét megjelennek majd a rosszindulatú zsidóellenes karikatúrák. Katz izraeli külügyminiszter egyenesen a „gyűlöletkeltő felvonulás” teljes betiltását követelte. Az Európai Parlament több képviselője is megkérte a szervezőket: kerüljék a zsidókkal szemben ellenséges sztereotípiákat. A város polgármestere, Christoph D’haese pedig felhívta a lakosokat a sértésektől való tartózkodásra. Egyben azonban hozzátette, hogy a hátárok túllépése része az ünnepnek: ilyenkor mindent és mindenkit szabad kigúnyolni.

 

A nagyszámú figyelmeztetés ellenére a vasárnapi eseményen ismét bőven volt látható antiszemita motívum. Az egyik fogaton ismét voltak strájmlis ultra-ortodox zsidókat ábrázoló bábuk, akik most aranyrudak között ültek. Egy másik a búcsúkban gyakori céllövő bódékat utánozta, melyben zsidók és más népcsoportok képviselői voltak a célkeresztben. Az utcában aranyrudakra emlékeztető dobozokból összerakott „Siratófalat” állítottak fel, amely előtt hangyatestű zsidóknak öltözött férfiak ugráltak.

Az Európai Rabbik Tanácsának elnöke, Pinchas Goldschmidt vasárnap kijelentette: “Az antiszemita ábrázolásokat tartalmazó felvonulás rendkívül sértő és visszaél a szólásszabadsággal, amely minden liberális demokrácia szerves része. Az ilyen fajta zsidóelleneség az európai történelem legsötétebb pillanataira emlékeztet. Elfogadhatatlan, hogy olyan vezető politikusok, mint a belga király, egy álló héten keresztül ismételgetik, hogy „Soha többé!”, majd tétlenül nézik, amikor antiszemita jelképek jelennek meg az utcán.”

 

„Az idei aalsti karnevál szégyen és gyalázat”, jelentette ki Joël Rubinfeld, a Belga Antiszemitizmus Elleni Liga elnöke. “Nagy kár, hogy ilyen megtörténhet hazánkban a véleménynyilvánítás szabadságának nevében.”

Hasonlóan reagált az ország ügyvezető miniszterelnöke is. Sophie Wilmès szerint a flamand kisvárosban zajló vasárnapi esemény ártott Belgium jó hírének. „Az olyan sztereotípiák használata, amelyek közösségeket és népcsoportokat bélyegeznek meg eredetük alapján, megosztottságot eredményez. Főleg akkor, ha ezt tudatosan megismétlik.”

 

Címkék:Aalst, antiszemitizmus, Karnevál, zsidó bábuk

[popup][/popup]