„Aztán jött Hitler, és megvédte a németeket”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“A különféle szíriai menekültek gondolkodását súlyos összeesküvés-elmélet uralja. Nagyon sokféle csoport harcol a szíriai polgárháborúban, az általános vélemény azonban az, hogy a szereplőket a háttérből Izrael mozgatja.”

Képünk illusztráció: szíriai menekült gyerekek egy jordániai iskolában (Lynsey Addario for The New York Times)

A bloomingtoni Indiana Egyetemen működik az Alvin Rosenfeld professzor által alapított, a modern antiszemitizmus kutatásával foglalkozó Institute for the Study of Contemporary Antisemitism (ISCA). Az intézet rendszeresen tart nemzetközi konferenciákat. A márciusi konferenciát követően a németországi születésű és iskolázottságú Gunther Jikelit nevezték ki professzornak. Jikeli 2011-ben szerzett PhD fokozatot a berlini Freie Universitäten. Azt kutatja, mi az antiszemita attitűdök eredete, azok hogyan fejlődnek tovább és épülnek be a társadalomba, és ott milyen hatást fejthetnek ki adott időszakokban.

Az újdonsült professzor jelenleg olyan projekten dolgozik, amelyben 150 Németországban élő szíriai emigráns véleményét elemzi Izraelről és a zsidókról. Az interjúk 2016-17-ben, a nagy menekülthullám után készültek. Ebben feltárul a szíriai iskolarendszer antiszemita irányultsága, és az, hogy milyen finom, ám észrevehető különbségek fedezhetők fel a kurdok, ill. arabok viszonyában a zsidókhoz.

Günther Jikeli

„Fontos volt, hogy a szíriai menekültek körében élő antiszemitizmust vizsgáljuk anélkül, hogy démonizálnánk őket. A Németországban élő szíriaiak számát 7-800 ezerre becsülik; ez a harmadik legfontosabb etnikai kisebbség a törökök és lengyelek után. 30%-uk kurd, akik hosszú időn át elnyomatásban éltek Szíria területén.”

A kétmilliós kurd lakosság elnyomott helyzetéért a Bassár el-Aszad vezette arab nacionalista Baath párt a felelős. „A kurdok arról beszéltek, hogy az iskolában verték őket, ha nem skandáltak arab nacionalista vagy anticionista jelszavakat. És ezekben a csoportokban mégis akadtak, akik rokonszenveztek Izraellel, mert azok ugyanazzal az arab nacionalizmussal álltak szemben, ami őket is üldözte.”

Egészében véve azonban a szíriai csoportok gondolkodását súlyos összeesküvés-elmélet uralja. „Nagyon sokféle csoport harcol a szíriai háborúban, az általános vélemény azonban az, hogy a szereplőket a háttérből Izrael mozgatja.”

A világ antiszemita szemszögből történő magyarázata korán kezdődik. „Ha egy szíriai iskolai tankönyvet veszünk elő, olyan az, hogy egy neonáci ma örömmel taníttatná abból a gyerekét. Az 1920-as években a zsidók meggazdagodtak a gazdasági válságon, azután jött Hitler, és megvédte a németeket a zsidóktól. Ez olvasható az iskolai történelemkönyvekben, hát nem csoda, hogy akik abból tanultak, hamis és félelmetes képet kaptak a zsidókról, Izraelről, a 2. világháborúról.”

De ők sem egyformák. Jikeli egyik interjúalanya – az arab irodalom professzora – büszkén idézett a Cion bölcseinek jegyzőkönyvéből. Amikor megtudta, hogy a szöveget a cári titkosrendőrség hamisította, ugyancsak meglepődött. Egy másik megkérdezett viszont – akinek odahaza ruhaboltja volt – azt mondta, hogy itt Németországban nem látja okát, hogy csatlakozzon az antiszemita kórushoz. Itt nem kötelező, de Damaszkuszban akár le is tartóztathatják azt, aki megpróbálja magát távol tartani az uszítástól.

 

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Németország, Szíriai menekültek

[popup][/popup]