Az USA washingtoni Holokauszt Emlékmúzeuma elítéli Bayer Zsolt kitüntetését

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Külpolitika, Politika

Az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma elítéli Bayer Zsolt kitüntetését. Az alábbiakban a múzeum honlapján megjelent tiltakozás magyar fordítását közöljük:

Bayer Lázár

Bayer Zsolt átveszi Lázár Jánostól kitüntetését. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A nemzeti ünnep alkalmából a magyar kormány tekintélyes állami kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsoltot, a Fidesz régi párttagját, újságírót. Ennek a kitüntetésnek eredeti célja az, hogy elismerést nyújtson azoknak az személyeknek, akik az ország javát szolgálják és „kiállnak az egyetemes emberi értékek mellett”. Bayer régóta ismert rasszista beszédmódjáról, valamint provokatív antiszemita és cigányellenes írásairól a magyar médiában. Zsidókra mint „bűzlő végtermékekre” utalt, valamint gyűlöletkeltő írásokat tett közzé, melyekben a cigányokat „állatoknak” nevezte, akiknek „nem lenne szabad létezniük”.

Az állami kitüntetéseket Magyarországon a miniszterelnök és az államelnök hagyja jóvá. A magyar kormány több alkalommal is kijelentette, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatban „zéró toleranciát” kíván tanúsítani. Ám mégis Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki a kormány által kijelölten a magyarországi zsidó közösségekkel tartja a kapcsolatot – volt az, aki személyesen átadta Bayernek a kitüntetést.

Miközben a korábbi kitüntetettek egyre nagyobb számban adják vissza tiltakozásként a díjukat, Lázár János újra támogatását fejezte ki Bayer Zsoltnak, pedig ezzel csak erősíti a gyűlöletet és a rasszizmust.

Ez a kitüntetés is azt jelenti, hogy a hatalmon lévő Fidesz kormány továbbra sem kíván elhatárolódni attól a Bayertől, aki újságíróként folyamatosan és vissza-visszatérően rasszista, idegen- és cigányellenes, antiszemita hangon szólal meg.

Ez a hiba elgondolkoztató kell, hogy legyen azok számára, akik eddig azért támogatták a Fideszt, mert úgy érezték, a valós veszélyt a rasszista, ultranacionalista és xenofób Jobbik jelenti. Bayer megnyilvánulásai éppen olyan szélsőségesek, mint a Jobbikéi.

A kormányok kötelessége, hogy fellépjenek az erőszakra buzdító gyűlöletbeszéddel szemben. Ez különösen igaz az olyan országokra, mint Magyarország, ahol a holokauszt idején a szisztematikus üldözés és tömeggyilkosságok sora a magyar állam aktív részvételével és segítségével történt.

Ha a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje valóban „az egyetemes emberi értékekért való kiállást” jelképezi, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesz vezetőjének, és Áder János köztársasági elnöknek nincs más lehetősége, mint hogy azonnali hatállyal visszavonja Bayer Zsolt kitüntetését.

A Holokauszt élő emlékezeteként, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma állampolgárokat és vezetőket biztat világszerte, hogy szálljanak szembe a gyűlölettel, előzzék meg az újabb népirtásokat és hirdessék az emberi méltóság eszméjét. A Múzeum kiterjedt oktatási programjait és nemzetközi hatását nagylelkű támogatóinak köszönheti.

[popup][/popup]