Az USA Holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbizottja a Rumbach zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Holokauszt, Politika, Történelem

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Holokauszt Ügyekkel Foglalkozó Különmegbízottja, Ellen Germain volt a főszónoka annak a rendezvénynek, amely a Zsidó Világkongresszus, a Mazsihisz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az USA budapesti nagykövetsége szervezésében zajlott hétfő este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Ellen Germain (Forrás Mazsihisz.hu)

A világszerte egyre élénkülő antiszemitizmus; a múlt – így főleg a Holokauszt – tanulságai; valamint a jelen kihívásai – mindenekelőtt az orosz háborús propaganda már-már a holokauszt relativizálással felérő kilengései – voltak a rendezvény fő témái.

Ellen Germain mellett szólt az egybegyűltekhez Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Deli Gergely, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, valamint Menachem Rosensaft, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) egyik ügyvezető alelnöke is.

Deli Gergely a magyar kormány és az NKE érdemeit méltatta. Mint mondta, büszke rá, hogy az általa vezetett Nemzeti Közszolgálati Egyetem komoly tudományos tevékenységet fejt ki a kisebbségek, köztük a vallási kisebbségek kutatásában, amivel hozzájárul az üldözött zsidó és keresztény kisebbségek védelméhez. Ebben élen jár az Eötvös József Kutatóközpont és a Vallás és Társadalom Kutatóintézet, így az egyetemen már évek óta folynak olyan kutatások, amelyek az üldözött közösségekkel, s azon belül a biztonsági helyzetükkel foglalkoznak.

Heisler András beszéde itt olvasható.

Ellen Germain elöljáróban azt a kérdést boncolta, amelyet oly sokszor fel szoktak neki tenni: az Egyesült Államok kormányában miért éppen a külügyi tárca alá tartozik az általa vezetett holokauszt ügyekkel foglalkozó részleg? Mint mondta, szerinte erre éppen az Ukrajnában dúló háború, pontosabban Putyin orosz elnök azon hazug állítása a legjobb példa, aki szerint Ukrajnát azért támadták meg az orosz csapatok, mert az ország a „nácizmus melegágya”, ezért tehát Ukrajnát tehát „nácítlanítani” kell.

Germain szerint ez nemcsak hazug állítás, de voltaképpen visszaélés mindazzal, amit a holokauszt jelentett és jelent.

Ráadásul éppen az orosz csapatok követnek el ukrán civilek ellen gyilkosságokat, és e bűntények miatt már folyik a bizonyítékok összegyűjtése egy majdani bűnvádi eljárás megindításához.

Germain az USA második világháborús szerepét is felhozta olyan példaként, aminek le kell vonni a tanulságait. Mint mondotta, nem válik Amerika dicsőségére egy Breckinridge Long nevű, magas rangú külügyi tisztviselő háború alatti szerepe, aki minden eszközzel akadályozta az üldözött európai zsidók bevándorlását és minden eszközzel akadályozta, hogy az Európában zajló népirtás hírei eljussanak a legfelsőbb körökhöz. Breckinridge Long, aki ilyen törekvéseivel korántsem volt egyedül, huzamos időn keresztül sikeresen tévesztette meg az elnöki adminisztrációt, így magát Roosevelt elnököt is. Végül a pénzügyminisztérium tisztviselőinek segítségével sikerült Roosevelt elnököt felvilágosítani a valódi helyzetről 1944 januárjában, aki ekkor felállította War Refugee Board nevű szervezetet a menedékkérő zsidók megmentése céljából. Ekkorra azonban már az európai zsidók kétharmada elpusztult a szervezett náci népirtásban.

Ellen Germain szerint az Egyesült Államoknak és mindannyiunknak – a múlt hibáiból tanulva – minden erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy erősítsük a világban egyre virulensebben terjedő antiszemitizmus elleni küzdelmet.

Hozzátette: az USA tanult a múlt hibáiból, erre példa, hogy jelentősen támogatja az ukrajnai civil menekülteket – ez utóbbiak kapcsán megjegyezte, hogy az USA eddig másfél milliárd dollárt fordított az Ukrajnából elmenekült polgárok megsegítésére.

Mazsihisz.hu/Szombat

[popup][/popup]