Az osztrák diákszövetség Izrael bojkottja ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az egyetemistákat tömörítő Ausztriai Diákszövetség a múlt héten határozatban ítélte el az Izrael ellen irányuló nemzetközi BDS (Bojkott, tőkekivonás és szankciók) mozgalmat, annak antiszemita jellege miatt.

Bojkott párti tüntetés (fotó:  FOA / Facebook)

Felhívtak a pénzügyi támogatás és gyűlések beszüntetésére. A határozatot csaknem egyhangúan, egy tartózkodás mellett fogadták el. A szövetség ugyancsak elfogadta az antiszemitizmusnak az IHRA Nemzetközi Szövetség a Holokauszt Emlékezetéért szervezet által ajánlott meghatározását, miszerint az „tagadja a zsidó nép jogát az önrendelkezésre.” A BDS mozgalom vezetői ismételten hangoztatták, hogy Izraelnek nincs joga a létezésre.

A Zsidó Diákok Ausztriai Szervezete üdvözölte a határozatot. A nyilatkozat szerint „nagy lépés ez az antiszemitizmus elleni harcban, és megelégedésünkre szolgál, hogy lobbi-tevékenységünknek köszönhetően csaknem az összes frakció támogatta a javaslatot.”

A szervezet „külön köszönetét” fejezte ki a Zöld és Alternatív Diákok (GRAS) csoportjának, akik „töretlenül támogatják az antiszemitizmus elleni harcot.” A GRAS nyilatkozatban ítélte el „az antiszemita BDS kampány terjedését az ország felsőoktatási intézményeiben.”

2016 augusztusában a neves Lipcsei Egyetem diáktanácsa határozatot fogadott el a BDS mozgalom elítéléséről, mivel az „a múlt évszázadok antiszemita kampányainak sorába illeszkedik, és különösen a nemzeti szocialista „Zsidótól ne vásárolj!” jelszóra emlékeztet.”

Ugyancsak a múlt hét eseménye volt, hogy a Chicagói Egyetem diáktanácsának jelöltjei „többségükben egyet nem értésüket fejezték ki” a testület 2016 áprilisi, BDS kampányt támogató határozatával. Az egyik jelölt kijelentette, hogy a „speciális nemzetközi politikai kérdésekben” történő állásfoglalás nem tartozik a tanács jogkörébe, míg egy másik megjegyezte, hogy „a BDS megbénítja a régió gazdaságát, egyaránt sértve zsidó és palesztin érdekeket.”

Az Algemeiner cikke nyomán: Bassa László

 

[popup][/popup]