Az orosz zsidók 12,5 százaléka költözött el az országból az ukrajnai háború kezdete óta

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Zsidó Ügynökség (Szochnut) becslése szerint március óta 165 ezer oroszországi zsidóból 20 500 távozott Izraelbe, és további ezrek költöztek más országokba.

Pinchas Goldschmidt, moszkvai főrabbi, aki Budapesten keresztül menekült Izraelbe (Forrás: Wikimedia commons)

A portfolio.hu összefoglalója szerint mióta megkezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborúja, tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból, noha egyelőre nincsenek jelentős harci cselekmények az ország területén és a lakosság egyelőre minimálisan érzi a háború súlyát.

Elhagyta az országot többek közt Pinchas Goldschmidt, Moszkva főrabbija, aki Magyarországon keresztül távozott Izraelbe.

A lap szerint egyelőre nem tapasztalni Oroszországon belül az antiszemitizmus látványos fellángolását, mégis a már távozott zsidókon felül is rengetegen gondolkoznak az ország elhagyásán. Az oroszországi zsidó származású Anna Shternshis, a Torontói Egyetem jiddis tanulmányok professzora szerint ennek az az oka, hogy valahányszor történik valami felfordulás, valami változás Oroszországban, a zsidók mindig veszélyben vannak. Az Oroszországot elhagyni tervező zsidók fejében motoszkál a történelmi zsidóüldözések kísértete. Ehhez hozzájárul az, hogy az orosz hatóságok kiszámíthatatlanok, és a zsidók könnyen a propaganda egyik célpontjává válhatnak, mert hagyományosan alkalmasak a belső ellenségek szerepére.

Pinchas Goldschmidt rabbi, aki egy vele készült interjúban részletesen is kitért arra, mi késztette őt távozásra. Úgy érezte, hogy február 24-én egy másik országban, egy másik Moszkvában ébredt, ahol naponta kaptak jelentéseket tömeges letartóztatásokról, új rendeletekről és új törvényekről. Ebben az új helyzetben a vallási vezetőkre nyomás nehezedett, hogy nyilvánosan támogassák az inváziót, a kormány mindenütt elvárta a civil társadalomtól, hogy nyíltan támogassa a háborút, vagyis ahogy az oroszok hívják: a különleges katonai műveletet.

Portfolio.hu

[popup][/popup]