Az izraeli belügyminiszter a Mazsihisz elnökével és az országos főrabbival is találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Moshe Arbellel, a Zsidó Állam belügyminiszterével folytatott megbeszélést tegnap dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi. Moshe Arbel a találkozón üdvözölte az elnök Izraelben tett látogatását, amelynek során a Mazsihisz delegációja találkozott a Zsidó Állam elnökével.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével és az országos főrabbival folytatott, konstruktív hangulatú megbeszélésen Moshe Arbel belügyminiszter érdeklődött a magyar zsidó közösség mindennapjai, ezen belül a Mazsihisz előtt álló feladatok, fejlesztések iránt. Egyúttal üdvözölte, hogy dr. Grósz Andor a Mazsihisz delegációjával a napokban eredményekben sikeres, hivatalos látogatást tett Izraelben.

A magyar zsidó közösség életéről szólva dr. Grósz Andor elmondta a miniszternek, hogy hazánkban a Mazsihisz a legnagyobb zsidó felekezet, s kitért arra: október hetedike után a különböző zsidó felekezetek vezetői megegyeztek abban, hogy a Hamász ellen folyó háború idejére félreteszik a meglévő nézetkülönbségeket. Moshe Arbel felvetette, hogy a felekezetek számára közös ügy lehet a magyarországi zsidó temetők működtetése, mire dr. Frölich Róbert országos főrabbi emlékeztetett rá: a Mazsihisz mintegy 1500 temetőt tart fenn az országban, és miképpen a múltban, így a jövőben is saját hatáskörben kívánja fenntartani ezeket a létesítményeket.

A találkozón a Mazsihisz elnöke tájékoztatta a belügyminisztert arról, hogy a Szövetség október hetedike után milyen jellegű támogatásokat nyújtott izraeli testvéreinknek. Hozzátette: a magyar zsidóság szolidaritását és együttérzését Izraelben személyesen tolmácsolta több meghatározó politikai vezetőnek, és Jichák Hercog államfőnek is. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]