Amikor egy amerikai egyetem elítéli saját hallgatóit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Tufts University vezetése elítélte a hallgatói önkormányzat határozatát, amely Izraelt teszi felelőssé az amerikai rendőrség erőszakos cselekedeteiért.

Az Egyesült Államok-beli Tufts University hallgatói önkormányzata a múlt hét végén referendumot tartott, ahol határozatot fogadtak el. Ez Izraelt bűnrészesnek nevezik, amiért, úgymond, az amerikai rendőrség a színes bőrű kisebbségek ellen erőszakosan lép fel.

A megszövegezésben kezdeményező szerepet játszott az ismert Izrael-ellenes szervezet, a Students for Justice in Palestine (SJP) Massachusetts-i szervezete. A felhívásban az egyetemi rendőrség (TUPD) „átszervezése” – értsd lefegyverzése – kapott a hangsúlyt.

A SJP nyíltan Izraelt vádolja: „2004-től kezdődően amerikai rendvédelmi tisztek százai utaztak csere tanulmányutakra Izraelbe…  A ’terrorizmus elleni fellépés’ álarca mögött megismerkedtek az izraeli taktikai hadviseléssel a katonai hírszerzés, határbiztonság, és a tiltakozás elleni fellépés területén. Ez a ’halálos csereutazás’ (“Deadly Exchange”) kölcsönösen erősítette az USA és Izrael diszkriminációs és elnyomó politikáját.”

A The Real Reform at Tufts Campaign diákcsoport, amely a zsidók jogait védi a campuson belül, határozottan elítélte az önkormányzati referendum határozatát, hangoztatva, hogy a “Deadly Exchange” nem más, mint összeesküvés-elmélet. Az állítás, hogy az izraeli csereprogramnak szerepe van a színesbőrűek elleni erőszakos rendőri fellépésben, hamisnak bizonyult. A csereprogramban ugyanis magas rangú rendvédelmi tisztviselők vettek részt, témája pedig a terrorelhárítás volt, nem pedig a taktikai vagy gyakorlati képzés.

A zsidó közösségen belüli vélemény szerint a határozat felér „egy modern antiszemita vérváddal”.

Patrick Collins, a Tuft Egyetemen a média kapcsolatok ügyvezető igazgatója kijelentette: „A referendum eredménye kiábrándító, mivel hamisan állítja be azt, ahogyan az egyetem vezetése a közbiztonságot és rendészetet közelíti meg. Mindazonáltal az egyetem nem tervez ellenlépéseket.” Ugyancsak kritizálta magát a szavazást is: „Tiszteljük a diákság jogát ahhoz, hogy ilyen vagy olyan kérdésekben hangoztassa véleményét, ám ezúttal félreinformálták őket.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Diákönkormányzat, egyetem, Izrael elleni határozat

[popup][/popup]