Amikor a fekete emberjogi aktivista antiszemita rajzot közöl

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Philadelphia városának zsidó szervezetei a helyi fekete emberjogi aktivista szervezet vezetőjének leváltására szólítottak fel, miután az antiszemita rajzot közölt fb oldalán.

Az egyik legrégebbi amerikai fekete polgárjogi szervezet, az NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) helyi vezetője antiszemita mémet közölt a facebook oldalán, majd a felháborodás hatására a rajzott levette és sajnálkozott, mondván: nem tudta, hogy az mit jelent.

Az antiszemiták által széltében-hosszában használt kép a kezét dörzsölő, vigyorgó görbeorrú zsidóról Amerikában a „happy merchant” néven ismert és eddig többnyire fehér fajvédők használták.

A rajzot most Rodney Muhammad, az NAACP helyi vezetője posztolta facebook oldalán, három olyan fekete celeb társaságában, akik a közelmúltban szintén antiszemita kijelentéseket tettek.

A képek mellé Muhammad egy feliratot illesztett: „Ha tudni akarod, ki uralkodik rajtad, elég, ha megtudod, kit nem szabad bírálni.” Szerzőként hamis módon Voltaire-t tüntette fel, az idézet azonban valójában egy Kevin Strom nemvű amerikai neonácitól származik.

Rodney Muhammad

Muhammad nemcsak az NAACP helyi fiókját vezeti, hanem a Nation of Islam nevű csoport helyi vezetője is, melynek alapítója a közismerten antiszemita Louis Farrakhan. Muhammad számos alkalommal dicsérte Farrakahnt , aki korábban Hitlert méltatta, a zsidókat termeszhangyáknak nevezte. Muhammad elítélte azokat a bírálatokat is, amelyeket az általa posztolt celebek antiszemita kijelentéseikért kaptak.

„Felfoghatatlan, hogy egy olyan személy, aki elvileg a polgári jogokért folytat küzdelmet, ilyen nyilvánvaló módon gyűlölködik” – írta válaszában Shira Goodman, a legnagyobb zsidó antirasszista szervezet, az Anti Defamation League helyi vezetője. Goodman emlékeztetett a két szervezet régi keletű együttműködésére is.

A Farrakhant dicsőítő helyi NAACP vezető roppantul sajnálkozott és azt mondta, hogy ő nem tudta, hogy ez a rajz mit jelent. „Igazán szívesen beszélek más vezetőkkel is, hogy jobban megértsem a történelmünket” – tette hozzá.

Times of Israel

Címkék:ADL, antiszemtizmus, NAACP, Rodney Muhammad

[popup][/popup]