Áll a Szabadság téri emlékmű

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

A sas és az angyal éjszaka került a helyére. Délelőtt már tiltakozó tüntetés zajlott.

A munkálatok során lezárták a tér egy részét, a helyszínt több tucat rendőr biztosította. Csillag Ádám videóján látható, ahogy az angyal figuráját a  daru a helyére emeli.

Az éj leple alatt felállították német megszállás áldozatinak szobrát rövid

Az éj leple alatt felállították német megszállás áldozatinak szobrát rövid 2014 július 20 előzetes

Az MSZP előzőleg jogi úton próbálta megakadályozni az emlékmű felállítását. A Fővárosi Törvényszék azonban végleg elutasította a Szabadság téri német megszállás áldozatai emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést.

Ezt Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje közölte szombaton. A szocialisták kongresszusi állásfoglalásban szólították fel a kormányt, hogy álljon el a “megosztó, magyar embereket sértő” szoborállítási tervétől.

Szabadság tér 2

Az emlékmű. A kövezeten a tüntetők által (tojások helyett) behajigált narancssárga papírrepülők.

Steiner Pál a törvényszék elutasító határozatáról beszámolva közleményében azt írta: ez azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs jogorvoslati lehetőség a szoborállítás megakadályozására. “Orbán Viktor megálmodta, Lázár János megépíti, Rogán Antal engedélyezi – az emberek akaratával szemben is” – jelentette ki.

A szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy nemcsak az emlékmű, hanem a Fővárosi Törvényszék indoklása is “döbbenetes”, ugyanis a szerint azért nem lehet népszavazást kiírni, mert az emlékművet egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Steiner Pál szerint Magyarországnak semmilyen gazdasági érdeke nem fűződik a szobor állításához, ráadásul az nemcsak, hogy hasznot nem hajt, hanem árt is: rombolja az ország hírnevét, felháborítja a demokratikus államokat.

Szabadság tér 3

Az emlékmű tüntetőkkel (Gadó János felvételei)

Arra is kitért a közleményben, hogy felhívására az MSZP szombati kongresszusa állásfoglalást fogadott el, melyben kijelentik, hogy szolidaritást vállalnak a Szabadság téren “az igazságot 101 napja védő” civilekkel, és a polgári engedetlenség eszközével is tiltakozni fognak a “hazug és becstelen” szoborkompozíció felállítása ellen.

Steiner Pál még április elején jelentette be, hogy az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást. Akkori sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy a népszavazási döntésig ne építse fel a szobrot.

Szabadság tér 4

A helyi választási bizottság május végi határozatában megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Az indoklás kitér arra, hogy a kérdés hitelesítését a helyi választási iroda vezetője alaki hibák miatt április közepén elutasította. Az április végén ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal utasította el, hogy az emlékmű megvalósításához szükséges közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendelet megvalósulását ellehetetlenítené, ha a képviselő-testület visszavonná döntését. A bizottság álláspontja szerint az ügy túlhaladja a helyi önkormányzatokról szóló törvényben megfogalmazott helyi közügy kereteit, így arról nem tartható helyi népszavazás.

Szabadság tér 7

Vasárnap délelőtt, mintegy kétszáz fő részvételével, tiltakozó megmozdulást tartottak az emlékmű ellenzői, akik hónapok óta demonstrálnak a szobor ellen. Az egyik résztvevő tojással dobálta a szobrot, ami kisebb dulakodást váltott ki, de a jelenlévők hamarosan visszatértek a békés tiltakozás hagyományaihoz. Az egybegyűltekhez az egyik fő szervező, Magyar Fruzsina szólt, aki azt jósolta, hogy az emlékmű el fog tűnni, mert a szellem végül mindig a nyers erő fölé kerekedik.

Szabadság tér 8

A csoport közepén Magyar Fruzsina

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, “mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása”.

Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük “a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját”. Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.

Szabadság tér 6

“Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt” – írták.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc is közleményben tiltakozott az emlékmű felállítása ellen.

 

[popup][/popup]