A terrorista kopogott az ajtón, a család beengedte

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lemészárolt három családtagot, míg végre lelőtték.

Omar al-Abed, facebook fotója

Halamis egy zsidó település a Nyugati parton Ramallah közelében. Itt ünnepelte legújabb unokája születését a Salomon család tíz tagja: a nagyszülők, a szülők, sógorság és gyerekek. A sabati vacsorával egybekötött ünnepre számos vendéget vártak, amikor kopogtak az ajtón, A család azt hitte, az első vendég érkezett, s gyanútlanul ajtót nyitottak. Vesztükre: az ajtóban egy 19 éves palesztin, Omar al-Abed állt, aki késével azonnal a család tagjaira támadt.

A hetvenéves családfő, Joszef Salomon, 34 éves fia, Elad és 46 éves lánya, Chaja belehalt a palesztin késelő szúrásaiba. Anyjukat életveszélye sérülésekkel vitték kórházba. (Mikor túl volt az életveszélyen, közölték vele a hírt, hogy a terrorista megölte férjét és két gyerekét.)

Míg a gyilkos a nappaliban tombolt, Elad feleségének sikerült a gyerekeket egy kisebb szobába terelni, bezárta az ajtót és segítségért telefonált. Ezután kiabálni kezdett, amit meghallott az egyik szomszédos házban lakó – éppen szolgálaton kívüli – katona, aki átrohant és lelőtte a gyilkost.

Joszef Salomon (b) és lánya, Chja (j) egy korábbi felvételen

Elad Salomon ötgyerekes családapa volt, aki a szomszédos Ela településen dolgozott komputer-technikusként.

Egy szomszéd, Rachel Maoz, aki Salomonék házával szemben lakik harminc éve, elmesélte a médiának, hogy a Salamon család rendkívül izgatott volt az unoka érkezése miatt és az egész közösséget meghívták a sabati vacsorára. Így elmulasztották az alapvető óvatosságot.

Rachel Maoz elmondta, hogy Halamis településen él Tzila and Chaim Fogel, akinek fiát, menyét és három unokáját Itamár településen mészárolták le 2011-ben, egy hasonló támadás során.

Elad Salomon és felesége, akinek lélekjelenléte megmentette a gyerekek életét

Az utólagos vizsgálat egyébként megállapította, hogy a biztonsági kerítés jelzett, amikor a terrorista áthatolt rajta, de a biztonsági személyzethez nem jutott el a jelzés.

Az izraeli hadsereg átkutatta a terrorista lakóházát, és előkészületeket tett az épület lerombolására – ami a hadsereg válaszlépése az ilyen esetekben.

Az izraeli kabinet felhívta a Területeken működő izraeli katonai bíróságokat, hogy ilyen esetekben alkalmazzák a hallbüntetést – ami elvileg lehetséges, de Izraelben ilyesmire még nem volt példa. A zsidó államban eddig egyetlen halálos ítéletet hajtottak végre: a náci népirtásban kulcsszerepet játszó Adolf Eichmannt ítélték halálra 1961-ben.

Az áldozatok temetése

A Times of Israel cikke nyomán: jég.

 

Címkék:Halamis, terror

[popup][/popup]