A Szombat körkérdése a Brexitről magyar zsidó vezetőkhöz

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ön szerint milyen hatással jár Európára, illetve az európai zsidóságra nézve Nagy-Britannia kilépése az EU-ból? – tettük fel a kérdést magyar zsidó vezetőknek.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke válaszolt, az alábbiakban olvashatják reflexióit.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Aligha akad bárki az elemzők között, aki képes volna pontosan előre jelezni az Egyesült Királyság távozásának alighanem beláthatatlanul súlyos politikai, gazdasági és társadalmi hatásait, akár középtávon is. Bizonyos tanulságokat azonban már most is le lehet vonni.

Érdemes végigtekinteni azt a folyamatot, amelynek az elején David Cameron miniszterelnök maga indította el a számára később végzetesnek bizonyuló népszavazást. Cameron úgy gondolta, hogy némi manipulációval kifoghatja a szelet a szélsőjobboldal vitorlájából. Azt hitte, képes lesz kontrollálni és saját hatalmi céljaira felhasználni az indulatokat.

Nem így történt és ez jól mutatja, milyen óriási a politikai vezetők felelőssége, és milyen súlyos veszélyekkel jár, ha taktikai megfontolások írják felül közösen osztott alapértékeinket. Az Unió fontos garanciája annak, hogy fennmaradjon a lényegében 1945 óta tartó európai békekorszak, esély az együttműködésre, a befogadásra és a prosperitásra. Mindez most súlyos sebeket kapott, tehát korántsem csak gazdasági kérdésről van szó, hanem egy erkölcsi konszenzus elbizonytalanodásáról. Egy újra falakat emelő, bezárkózó és minden mássággal szemben agresszív európai jövő nem jó senkinek, de különösen nem jó az európai zsidóságnak – ezt történelmi tapasztalataink bőségesen igazolják.

Aggodalommal és reménykedéssel követjük az Egyesült Királyságban dolgozó sok százezer magyar (zsidó és nem zsidó), illetve a csatorna másik partjára áttelepült, több ezer francia zsidó sorsát. Aggodalommal tekintünk a külpolitikáját immár az Egyesült Királyság, Izrael fontos szövetségese nélkül alakító Európai Unió és Izrael viszonyának további alakulására. Bizonyos, hogy Európa meggyengült és az is bizonyos, hogy ennek nincs okunk örülni.

A brit zsidóságot képviselő Board of Deputies világossá tette, nem kívánja lazítani azokat a szálakat, amelyek a kontinens zsidó szervezeteihez kötik őket. A MAZISHISZ a nemzetközi zsidó mozgalmak aktív szereplőjeként a britek távozását követően még  szorosabbá kívánja tenni az együttműködést, mert úgy gondoljuk, most van igazán szükségünk egymásra.

 

 

[popup][/popup]