Növeli-e a Soros elleni kampány az antiszemitizmust?

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

Hipotézésünk szerint növeli.             

Miket is mondott minap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes? Az európai politikusokat zsebében tartó milliárdosról beszélt, a migrációs válságot kiváltó szabadkőművességről. Ennek „bolsevik verziója”; a „szélsőliberális dolog”, amely “szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat”, és ha lehetséges, még jobban gyűlöli a nemzetállamokat”.

A modern politikai antiszemitizmus kis-szótárát szajkózta.

A hangulatkeltés másnap új szintre lépett. Középkori antijudaista hagyományokat felidéző fogalom: a „sátáni terv” is bekerült a hétköznapok politikai kommunikációjába Aradszki András államtitkár révén, hisz ő emelte ostoba és agresszív parlamenti felszólalásával újabb szintre a gyűlöletkeltést.

Kezdődik a választási kampány.

Ez így zajlik majd, közel hét hónapon át. Semmi nem lesz drága a győzelemért, legalábbis a társadalom mentális állapotának romlása, zaklatottságának, előítéletességének növekedése nem lesz mérlegelendő szempont, ez megjósolható.

Mit tehet ilyenkor a józan ész, mondjuk a tudományos élet? Az áradatot megállítani nem tudja, mert az érvek az agresszív propaganda-hadjáratban nem hallatszanak.

Például elemzi a kiváltott hatást.

Hipotézisünk szerint – ahogy a korábbi választások előtt eddig több alkalommal – növekedni fog az antiszemita előítéletekkel bírók száma, és erős a benyomásunk, hogy a Soros-elleni kampány hozzájárul ehhez.

Az évről-évre reprezentatív mintán végzett antiszemitizmus-kutatás következő alkalmával nagyon fontos lenne, ha a Tett és Védelem Alapítvány, és a vele együttműködő Medián olyan kérdéseket is feltenne, melyek nyomán képet kaphatna a nyilvánosság, befolyásolta-e az antiszemita előítéleteket a Soros György elleni kampány.

Legyen világos, milyen romlást hozott Magyarországra és a demokráciára ezen a téren is a demagógia.

Címkék:antijudaizmus, Aradszky András, Semjén Zsolt

[popup][/popup]