A sajtószabadság Gázában

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

Külföldi újságírókkal „elbeszélgettek”, mert rakétakilövőket filmeztek.

 memri

Isra Al-Mudallal Hamasz szóvivő a Mayadeen libanoni tévének azt nyilatkozta pénteken, hogy az újságírókat, akik „rakétakilövő helyeket filmeztek”, a biztonsági hatóságok az ilyen tevékenység befejezésére szólítottak fel, néhányat pedig kiutasítottak a Gázai-övezetből.

A tévéfelvételt a MEMRI (Közel-keleti Médiakutató Intézet) tette közzé angol felirattal ellátva.

„Ezzel a tettükkel a megszállókkal működtek együtt” –  mondta Mudallal, aki a Hamasz Információs Minisztériumának a külkapcsolatokért felelős tisztviselője. „A újságírókat kiutasították a Gázai-övezetből” – magyarázta.

Korábbanis előfordult, hogy  újságírókat fenyegettek meg vagy utasítottak ki, mert arról tudósítottak, hogy a Hamasz élő pajzsot vetett be az összecsapások során, továbbá hogy egy gázai kórházba és egy menekülttáborban rosszul irányított Hamasz-rakéták csapódtak be.

A Hamasz biztonsági emberei ilyenkor „bizonyos időt adnak az újságíróknak arra, hogy változtassanak a riportjukon”, vagy „ilyen vagy amolyan eszközökkel” helyesbítésre kényszerítik őket.

A szóvivő azzal folytatta, hogy néhány újságírót „biztonsági felügyelet” alá helyeztek, illetve a „biztonságiak majd elbeszélgetnek velük”.

„Sikerült elérni őket, és tudatni velük, hogy amit elkövettek, annak semmi köze sincs a professzionális újságíráshoz, és erkölcstelen dolog.”

Mudallal megjegyezte, hogy a mostani háború kezdetétől fogva az újságírók minden nehézség nélkül beléphettek az övezet területére, és csak „biztonságuk garantálása” járt bizonyos bürokratikus procedúrával.

„Az volt velük a gond, hogy nem tudtuk, kik azok, akik beléptek Gázába. Köztük egyaránt akadtak szabadúszók és hírügynökségek tudósítói.” Kevesebben jöttek, mint 2008-ban vagy 2012-ben, „elsősorban a békefolyamat érdekelte őket és vevők voltak az izraeli narratívára.”

 A Jpost.com cikke nyomán.

Ezen a linken a rendkívül  befolyásos brit Independent című újság fotóit láthatjuk a gázai konfliktusról. A lap fotósai és/vagy képszerkesztői dicséretesen eleget tesznek a Hamasz rendelkezéseinek: a képeken kizárólag a palesztinok szenvedéseit dokumentálják. Hogy a Hamasznak fegyveresei, rakétakilövői is vannak, arról a felvételek nem tájékoztatnak.  (A szerk.)

 

gaza-13

Ezt igen… (MOHAMMED ABED/AFP/Getty Images)

 

Hamas-launching-e1406819488619

Ezt nem. (Fotó: memri.org)

[popup][/popup]