“A Rumbach nem egy közösség zsinagógája lesz, hanem mindenkié”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A Rumbach zsinagóga hasznosításáról szóló koncepcióra reflektálva munkatársunk, Bóka B. László az alábbi kérdéseket küldte le Kiss Henriett Mazsihisz-alelnöknek, a téma koordinátorának, aki “postafordultával” válaszolt is.

Kiss Henriett (Fotó: Mazsihisz)

Az Együttélés háza eredetileg hasonló nagykoncepciójú terv volt, mint a Terror háza vagy a Páva utcai emlékközpont. Miért zsugorodott ilyen szerény méretűre a magyar-zsidó együttélést bemutató kiállítás?

Ezt a kérdést nem igazán tudom értelmezni. Egyrészről azért, mert fogalmam sincs arról, hogy e két egymással sem összehasonlítható intézményt hogyan kapcsoljam a Rumbach zsinagóga megújulásához. Másrészről pedig azért, mert Rumbach koncepcióját 2015 júniusa és 2016 áprilisa közötti időszakban kellett véglegesíteni a támogatási szerződés előírása szerint. Azóta ez csak gyarapodott-már csak ha a papírmennyiséget tekintem- , hiszen az egyes területek felelősei által elkészített tervezetek tovább bővítették és nem „zsugorították az eredeti méretet”. Azonban a Ház bizonyosan nem fog a zsidó-magyar együttélésről szólni, ugyanis ennek a fogalompárnak a létezését történeti hagyományaink miatt nem fogadjuk el. A történelmi Magyarország területén élő zsidó emberek magukat izraelita vallású magyarnak vallották. Ennek a megértetése és bemutatása viszont kiemelt helyet kap.

A Rumbach felújítása évek óta zajlik, a Mazsihisz legalább öt éve tervezi a reprezentatív épület újranyitását. Ennyi idő alatt az itt olvashatónál részletesebb koncepció is készült? Ha igen vajon hozzáférhető-e?

A Rumbach felújítása 2016 júniusa óta zajlik. A projekt maga 2015 júniusa óta létezik, előtte csak álmodozásról beszélhetünk, ugyanis a zsinagóga tulajdonjogát alig 10 éve kapta vissza a Budapesti Zsidó Hitközség. A hozzáférhetőséggel kapcsolatban én szeretnék visszakérdezni: Melyik területtel kapcsolatban szeretnének még további információkat?

A Politzer családról szóló kiállításnak van az itt leírtnál részletesebb koncepciója, illetve forgatókönyve? Ha igen, ki készítette ezeket és milyen szakmai kontrollon esett át? 

A Politzer-család történetére támaszkodó kiállítás részletesebb koncepciója már készen van. Toronyi Zsuzsanna vezetésével egy szakemberekből álló csoport dolgozott és dolgozik ezen. A teljes tervet pedig egy független szakemberekből felálló kuratórium fogja kontrollálni december végéig.

Az informatikai infrastruktúráról szóló részt kicsit nehéz értelmezni. Lehetne erről konkrétabb leírást kapni?

Ha valaki valaha már próbálkozott pokémonok vadászatával vagy legalább olvasott róla, annak nagyon ismerős lesz a felhasználói felület, amivel látogatóként találkozik. A belépéskor a látogató egy olyan informatikai eszközt fog kézhez kapni, ami érzékeli, hogy éppen melyik helyiségben áll, és ehhez igazítva nyújt tartalmakat. A helyiségekben elhelyezett kódokat felismerve akár múltbéli képek kúszhatnak a kijelzőre, vagy egy megidézett rabbi mesél el a részlethez kapcsolódó ismereteket. Képes lesz tárgyak felismerésére, melyeknek története szintén az együttéléshez kapcsolódó tartalmat árnyalják majd tovább. Képes lesz közvetlen visszajelzések adására és követő statisztikák generálásra, hogy mi jobban figyelhessünk az igényekre. A szoftver rugalmasságából következően az időszaki kiállításokhoz és az egyes rendezvényekhez kapcsolódóan is képes lesz kiegészítő tartalmakat közvetíteni.

A leírásból az derül ki, hogy a Rumbach multifunkciós közösségi központ (community center) lesz, feladataiban nagyon hasonló a Bálint házhoz. Szükség van még egy hasonló intézményre?

A leírásból az derül ki, hogy a megújuló Rumbach zsinagóga egy, közművelődési tartalmakat létrehozó és közvetítő intézmény lesz, melynek szerves része egy zsinagógai tér is. Nem zsidó közösségi központ lesz, hanem egy zsidó felekezet által fenntartott kulturális-rendezvény központ és zsinagóga-mindenkinek.

A Páva utcai zsinagóga emlékközponttá alakult, de egy kisebb imahelyiség megmaradt, ahol egy gyülekezet rendszeresen tart istentiszteletet, rabbi és kántor közreműködésével. A Rumbach esetében ez a lehetőség felmerült-e?

A halachikus felügyeletet a MAZSHISZ rabbinátusa látja majd el, de  a Rumbach nem egy közösség zsinagógája lesz, hanem mindenkié. Beleértve a külföldről hozzánk érkező közösségeket is.

Mikorra készül el teljes épület, mikor lesz az ünnepélyes átadás?

Előreláthatóan a teljes felújítás 2019 I. félévében befejeződik, innentől csak a zsinagógatér látogathatóvá válik. Az utcafront felőli épületszárnyban a kiállítások és a további helyiségek berendezése történik majd az év további részében. A Ház teljes megnyitása 2019 utolsó negyedében várható.

[popup][/popup]