A Pfizer a COVID-19 vakcina eladásából 36.8 milliárd dollár árbevételre tett szert 2021-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A COVID-19 vakcina ezzel a történelem legkelendőbb gyógyszerei közé került. A cég 2022-ben 50 milliárd dolláros bevételre számít a vakcinából, valamint a Paxlovid terápiás szerből, amely a már fertőzött betegek kezelésére szolgál.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója (Forrás: Youtube)

A Pfizer 22 milliárd dolláros éves nyereségről számol be, ami több mint kétszerese a 2020-as szintnek. A cég teljes éves bevétel csaknem megduplázódott, 81,3 milliárd dollárra, ebből 36,8 milliárd dollár a COVID-19 vakcinából származik.

Albert Bourla vezérigazgató “vízválasztó évnek” nevezi 2021-et a Pfizer számára, hozzátéve, hogy a vállalat pandémiával kapcsolatos erőfeszítései “alapjaiban változtatták meg vállalatunkat egyszer s mindenkorra”.

A vállalat 2022-re 98 és 102 milliárd dollár közötti árbevételt prognosztizál.

A Pfizer 2022-re 32 milliárd dollár bevételt vár a COVID-19 vakcinákból és 22 milliárd dollár bevételt a Paxlovidból.

Bourla szerint a vállalat jelenleg a COVID-19 Omicron változata ellen hatékony vakcinán, valamint egy új ” generációs szájon át szedhető COVID-19 gyógyszeren ” dolgozik.

A Pfizer vezetői szerint nagy az érdeklődés a Paxlovid iránt: jelenleg a világ mintegy 100 kormányával folytatnak tárgyalásokat. A kezelést eddig mintegy 40 országban engedélyezték.

Bourla szerint a Paxlovid eladásai “sokkal nagyobbak lehetnek”, mint a jelenlegi előrejelzések. A 2022-re vonatkozó 22 milliárd dolláros becslés az aláírt szerződéseken és az olyan tárgyalásokon alapul, ahol lényegében már van megállapodás – mondta.

A Pfizer kutatói “továbbra is figyelemmel kísérik a COVID-19 vírust, és úgy vélik, nem valószínű, hogy belátható időn belül teljesen ki lehet pusztítani” – mondta Bourla.

“Ennek ellenére most már rendelkezünk olyan eszközökkel – vakcinák és kezelések formájában -, amelyekről úgy véljük, hogy nemcsak a világjárvány jobb kezelését teszik lehetővé, hanem azt is, hogy az országoknak segítsünk az endémiás fázisba lépni” – mondta Bourla.

Az endémia a pandémia ellentéte, amikor a betegség már csak foltokban fordul elő.

Times of Israel

Címkék:Albert Bourla, Covid 19, gyógyszer, oltás, Pfizer

[popup][/popup]