A Palesztin Hatóság EU támogatásait megnyírták, mivel a palesztin tankönyvek továbbra is gyűlöletre uszítanak

Írta: Szombat - Rovat: Oktatás, Politika

Az EU Rámalláh legnagyobb donora, ám az átutalások 2020 óta megszakadtak; azóta, hogy Brüsszel ismételten kifogásolta a palesztin oktatási anyagok uszító jellegét.

Várhelyi Olivér EU-biztos (a képen jobbra)

Az EU a Palesztin Hatóság (PH) közalkalmazottainak és köztisztviselőinek fizetését állja jelentős mértékben. 2008 és 2020 között 2,5 milliárd USD-t utalt át közvetlen költségvetési támogatás formájában. A közel-keleti országoknak nyújtott uniós segélyből Jordánia, Szíria, és Libanon is részesült.

2020 óta viszont – „technikai nehézségekre” hivatkozva – az EU szinte teljesen leállította a segélyezést, ami sokak szerint fiskális válságot idézhet elő Rámalláhban.

Egy, a téma érzékenysége miatt anonimitást kérő diplomata azt nyilatkozta, hogy a probléma politikai okokra vezethető vissza.

Izraeli, európai és amerikai tisztviselők régóta bírálják a palesztin iskolai tankönyveket, azok uszító jellege miatt. A palesztinok viszont elutasítják az érvelést; szerintük a tananyag a palesztin nemzeti narratíva részét képezi.

A diplomata szerint Várhelyi Olivér EU biztos „világos folyamat mutatókat” követelt arra nézve, hogy a tankönyvek megfelelnek-e már a nemzetközi szabványoknak. Nyomában vita kezdődött, ami elhúzódó konzultatív folyamatot eredményezett.

A diplomata szerint a kérdés az, vajon lehet-e egy ilyen volumenű pénzügyi támogatást az Európa és a palesztinok közötti kapcsolat egyetlen elemével kapcsolatos feltételekhez kötni.

A The Times of Israelnek nyilatkozó Európai Parlamenti képviselők szerint Várhelyi azt javasolta, hogy mintegy 10 millió USD-t tartsanak vissza, amíg a PH tankönyvei nem tesznek eleget a nemzetközi követelményeknek. A biztos a kemény föllépés híve. „Alaposan át kell vizsgálni az oktatási szektorban nyújtandó támogatás feltételrendszerét” – írta a Twitteren, miután egy EU-jelentést fogalmaztak meg a tankönyvekről a múlt nyáron.

A PH finanszírozása túlnyomórészt a vámbevételekből származik, amelyet Izrael gyűjt be. A 20–30%-ot kitevő EU-segély ezt egészíti ki. Az utóbbi években egyre több donor ország vonakodott a hozzájárulástól. Egyes izraeli vezetők kérték a nemzetközi közösséget, hogy emeljék a segély összegét, mert félő, hogy a közszolgálatban dolgozók a büdzsé hiánya miatt nem fognak bért és fizetést kapni.

Esawi Frej izraeli regionális együttműködési miniszter szerint „a hanyag hozzáállás miatt pénzügyi válság alakult ki, ami nem csak a PH-t, de az egész régiót fenyegeti”. Ennek nyomán hívták össze a donorok múlt évi konferenciáját.

Egy 2018-ban elfogadott törvény alapján Izrael rendszeresen szankcionálja, hogy a PH támogatásban részesíti a bebörtönzött, illetve elesett terroristák családjait. A deficit növekedéséhez hozzájárult, hogy a vámokból befolyt összegből Izrael 600 millió sékelt visszatartott a múlt évben – ennyit fizetett ki ugyanis a Palesztin Hatóság a terroristák hozzátartozóinak.

A közvetlen válság veszélyét mérlegelve Beni Ganc védelmi miniszter augusztusban bejelentette 500 millió sékel átutalását, majd Mahmúd Abbásszal történt decemberi találkozását követően további 100 millió folyósítását, miközben Európából nem érkezett segély.

Az IMPACT-se, a tankönyvek uszító tartalmát monitorozó NGO üdvözölte Várhelyi javaslatát a segély feltételekhez kötéséről. Nemrég jelentést adtak ki, megállapítva, hogy a PH – az EU-nak tett ígéretével ellentétben – nem változtatott a tankönyvek tartalmán.

„AZ EU lépése várható volt” – mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se igazgatója. „A PH nem tartotta magát az EU-val kötött megállapodásokhoz, amiben pár hónapja kötelességet vállalt, hogy száműzi a gyűlöletkeltést a tankönyvekből.”

Times of Israel – Bassa László

Címkék:EU támogatás, IMPACT-se, palesztin tankönyvek, Várhelyi Olivér

[popup][/popup]