A német államnak vissza kell adnia két, nácik által elkobzott festményt

Írta: MTI - Rovat: Politika

A német államnak vissza kell adnia azt a két festményt a jogos tulajdonosoknak, amelyeket a nácik koboztak el tőlük 1938-ban – ezt a döntést hozta az eltűnt műkincsekkel foglalkozó német alapítvány tanácsadó bizottsága.

Bernardo Bellotto: A Karlskirche Bécsben

Az itáliai tájképfestő, Bernardo Bellotto (1721-1780) két festménye egy düsseldorfi és egy drezdai képtár gyűjteményében szerepel. Az állami támogatású tanácsadó bizottság döntése szerint a festmények Max James Emden örököseit illetik meg. A bizottság nem részletezte a döntés okait, a német állam pedig egyelőre nem fűzött hozzá kommentárt.

A hamburgi Emden egy kereskedőház tulajdonosa volt, akit zsidó felmenői miatt meghurcoltak a nácik, és minden vagyonát elvesztette. Az Emden család ügyvédjei beadványukban leírták, hogy a két festményt Hitler magángyűjteménye számára náci műkincskereskedők vették meg áron alul.

Bernardo Bellotto: A Zwinger Drezdában

A háború után, 1949-ben a képeket a szövetségesek adták át megtalált műkincsként a német kormánynak, így kerültek a német állam tulajdonába.

Az Emden család 15 éve próbálja visszaszerezni a festményeket. Juan Carlos Emden, a néhai Max James Emden Chilében élő unokája elmondta: nagyon hálás a bizottságnak, amely ítéletével jóvátette az igazságtalanságot, és elismerte, hogy a festmény eladását kényszerítéssel érték el a náci műgyűjtők 1938-ban.

A Német Elveszett Műkincsek Alapítványának tanácsadó bizottságát 2003-ban alakították meg.

[popup][/popup]