A monacói herceg elismerte országa felelősségét 66 zsidó deportálásáért

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

„Ezek a szavakat, a bocsánatkérés szavait kiejteni rettentő nehéz volt akkor számomra”

II. Albert monacoi herceg emlékbeszéde 2015

A nevezetes beszéd még 2015-ben hangzott el, amiért most az Európai Tolerancia Emlékéremmel tüntette ki őt egy rangos európai szervezet, az European Council on Tolerance and Reconciliation (Türelem és Megbékélés Európai Tanácsa – ECTR). A Tanács elnökségében foglal helyt egyebek közt Tony Blair, volt brit kormányfő, José María Aznar, volt spanyol kormányfő; Göran Persson, volt svéd kormányfő; valamint Aleksander Kwaśniewski, az előző lengyel köztársasági elnök.

Az apró hercegség hatóságai 1942-ben gyűjtötték össze és adták át a németeknek az ország zsidó lakóit, amit a mostani uralkodó 73 éve után ismert be ünnepélyes keretek között. Az ECTR elnöke, Moshe Kantor, aki egyben az Európai Zsidó Kongresszus elnöke is, most ekképp méltatta az uralkodó akkori szavait: „Ön megtalálta a bátorságot és a bölcsességet, hogy nyíltan szembenézzen a súlyos múlttal, a történelem fájdalmas pillanatával.”

Moshe Kantor, Albert herceg és Tony Blair

E beismeréssel Monaco korántsem volt az elsők között Nyugat-Európában. Franciaország, Belgium, Olaszország, Ausztria államfői mintegy húsz évvel korábban tettek hasonló nyilatkozatot. Megfigyelők szerint a beismerés azért késett ilyen sokáig, mert a parányi országot ez ügyben nem érte olyan erős belső és nemzetközi nyomás, mint amely a „nagyokat” kényszerítette hasonló lépésre.

Az uralkodó szavai a kitüntetés átadásakor arról tanúskodnak, hogy két évvel korábban igen nehéz lehetett számára erőt vennie saját magán: „Ezek a szavakat, a bocsánatkérés szavait kiejteni rettentő nehéz volt akkor számomra, és könnyű megérteni, mit éreztem. Nemcsak arról volt szó, hogy méltóan meg kellett emlékeznünk az áldozatokról. Hitvallást kellett tennünk és én akkor úgy éreztem, ez volt annak a megfelelő módja.”

A herceg hozzátette még, hogy folytatja a Holokauszt emlékezetének őrzését, nemcsak mint uralkodó, hanem úgy s, mint egyszerű ember.

A Times of Israel cikke nyomán jég

Címkék:Beismerés, deportálás, Monaco

[popup][/popup]