A KKL persely (70 év – 70 tárgy – végtelen történet)

Írta: Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete - Rovat: Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika

Az Izraeli Kulturális Intézet 70 év – 70 tárgy – végtelen történet címmel rendezett kiállítást a modern Izrael Állam születésének 70. évfordulójára. A tárgyakból és a köréjük írott szövegekből válogatunk.

Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete:

“Minden egyes generációban”

A Kivonulás könyve a nemzetünk, egy szabad férfiakból és nőkből álló közösség megalakulásának története. Hasonló jelentősége van Izrael függetlenségi napjának, amely egy régóta áhított zsidó állam születésének győzelme, amelyre több ezer diaszpórában töltött, üldöztetésekkel és katasztrófákkal teli év után került sor.

Mint a korosztályomból sokan, én is abban a kiváltságban részesültem, hogy egy független Izraelbe születtem, és nekünk, az első független generáció számára mi sem volt természetesebb, mint izraelinek lenni – sosem volt más hazánk vagy identitásunk, csak Izrael. Ráadásul az első évtizedét ünneplő országba születők kiváltsága, hogy együtt nevelkedtünk, fejlődtünk, tapasztaltunk és büszkélkedtünk az eredményeinkkel, illetve együtt hittünk abban, hogy képesek leszünk úrrá lenni a jövőbeli kihívásokon is.

A gondosan kiválogatott kiállítási elemek mind az „izraeliség” részei, egytől egyig az izraeli társadalom életútját tükrözik. A generációnk számára mi sem volt természetesebb, mint KKL (Zsidó Nemzeti Alap) adománygyűjtő dobozaival felnőni, azokba minden pénteken egy-egy agorát (az izraeli shekel egyszázada) beledobni a jövőre gondolva, és részt venni a nemzeti erdősítés és a természet megújításában. Egy rövid látogatás Jeruzsálemben, egy túra a Carmel-hegyen, esetleg az északi Galil térségben vagy a déli Negev régióban, és máris átérezzük a vállalkozás nagyságát, a természet és a föld megváltását.

2018 Izraele számos kulináris élményt kínál lakóinak és látogatóinak: a csodálatos galileai konyha ízeit, a változatos izraeli konyhát, amely különböző ízeket, színeket és eredeteket vegyít fogásaiban, emellett a gazdag nemzetközi konyha választéka is kínálatra kerül az utcákon. De azért mit nem adnék egy egyszerű „Para” csokiért! Lehet, hogy nem egy finomított belga praliné, de a gyerekkorom íze. Ha összehasonlítjuk Izrael első évtizedeinek „Para” csokiját a mai édesség-, sajt- és pudingkínálattal, a szupermarketek polcain roskadozó választékkal, amely egyszerre csábítja a szemeket és az ízlelőbimbókat, egészen egyértelművé válik az a mérhetetlen fejlődés, amelyen az országunk a megszorítások és úttörők korszaka óta átment, hogy egy olyan társadalommá váljon, amelynek úttörő szelleme, eredetisége és kreativitása a folyamatos növekedés és jólét forrása.

A gyökereink a több ezer éves zsidó kultúrából erednek, majd a 19. századi betelepülésektől erősödtek meg, és a mai napig azoknak az apró részleteknek köszönhetően terjeszkednek, amelyek az izraeli mindennapok és identitás részei. A „Tembel” sapkától  kezdve a flip-flop papucsokig és szandálokig, a „matkoton” át, amely az egyedüli olyan sport, amely tökéletesen foglalja össze a már említett izraeliséget. És mi lehetne még izraelibb, mint a nyílt és őszinte, más szóval dugri (arabul egyenes), érzéketlen igazság és kommunikáció? Büszkén viseljük ezeket a jegyeket, és általuk válunk felkészültté a modern világ kihívásaira.

Ha a jövőbe tekintünk, a tárgyakon kívül vajon mi fogja képviselni Izraelt 70 év múlva, amikor már a 140. évfordulót ünnepeljük majd? Technológiai fejlesztések? Vagy az elme szüleményei, a Biblia népének írott szavai – örökkön örökké, nemzedékről nemzedékre, kék és fehér zászló? (Szabad nemzetként élni a hazánkban, Cion és Jeruzsálem földjén. – idézet az izraeli himnuszból, a Hatikvából)

Boldog Függetlenség Napot kívánok mindannyiunknak!

 

Címkék:Izrael 70

[popup][/popup]