A katari emír Netanjahunak is megpróbált pénzt küldeni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Napvilágra került titkos iratok bizonyítják az emír próbálkozásait, de azt nem, hogy Netanjahu valóban el is fogadta a neki szánt 50 millió dollárt.

Hamad bin Khalifa Aal Thani katari emír

Katar hatalmas pénztartalékai segítségével megpróbál méreteit nagyságrendekkel meghaladó politikai szerepet játszani. Mint ismeretes vendégül látja a Hamasz véreskezű vezéreit, akik Dohában luxushotelekben laknak. De az Egyesült Államok legnagyobb katonai bázisa a Közel-Keleten szintén itt található. Ebben a helyzetben aztán Katar közvetíteni is próbál az iszlámisták és a nyugat között.

Nincs bizonyíték arra, hogy Izrael pénzt kapott volna Katartól; csak a pénzt ajánlották fel. A Likud szóvivője válaszul azt mondta: “Ezek hamis és illuzórikus hírek.”

A Middle East Media Research Institute (MEMRI) további dokumentumokat tett közzé azokról a pénzekről, amelyeket a Katari emír szánt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek. Állítólag az elmúlt 12 évben két ilyen próbálkozás történt.

Ezeket a dokumentumokat a Raven Project részeként szivárogtatták ki, amelynek keretében több tucat Katarral kapcsolatos dokumentumot hoztak nyilvánosságra. Ezek Dohának a világ politikai és katonai személyiségeivel való pénzügyi összefonódását mutatják be. A Reuters szerint a dokumentumok egy olyan kiszivárogtatásból származnak, amely mögött egykori NSA-ügynökök állnak, akik Katar rivális-szomszédjának, az Egyesült Arab Emírségeknek dolgoznak.

Ezek között található egy 2012-es “szigorúan titkos” jelzésű levél, amelyet az akkori katari miniszterelnök és külügyminiszter, Hamad bin Jassim Aal Thani sejk írt az akkori gazdasági és pénzügyminiszterhez, Yousef Husain Kamalhoz. Ebben a miniszterelnök kifejti a katari emír, Hamad bin Khalifa Aal Thani sejk döntését, hogy 50 millió dolláros támogatást utal át Netanjahunak. Egy másik levélben Kamal kijelenti, hogy a pénzt készpénzben, a katari állambiztonsági szolgálat segítségével juttatták el Netanjahunak.

Kamal levele megjegyzi, Katar korábbi kísérlete, hogy hivatalos banki átutalást hajtson végre a World Vision szervezeten keresztül, sikertelen volt. Ezt az állítást erősíti egy sor jordániai dokumentum, amelyet a MEMRI ígérete szerint később nyilvánosságra hoz, és amelyben az ammani HSBC bank azzal magyarázza az átutalás jordániai hatóságok részéről történt elutasítását, hogy azok “gyanús szervezetek, köztük a Hamász finanszírozására irányultak, Benjamin Netanjahuval együttműködve, más bankszámlák segítségével”.

A MEMRI már decemberben közzétette e dokumentumok első körét, amelyek szintén a Raven projektből származnak, és amelyekben öt dokumentum 2012 és 2018 között íródott. Ezekben a katari kormány magas rangú tisztviselői, köztük Hamed bin Jassem Aal Thani miniszterelnök és Yousef Hussein Kamal pénzügyminiszter közötti levelezések szerepeltek, amelyek több tízmillió dollár átutalását jelentették el Netanjahunak és Avigdor Liebermannak választási kampányaik részeként.

A MEMRI kiadványa hangsúlyozza: a levelek nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy a pénzeket Netanjahu valóban meg is kapta.

Jerusalem Post

[popup][/popup]