Új holland jogszabály: az antiszemita menedékkérőket könnyebben kitoloncolhatják

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A holland parlament alsóházának többsége csütörtökön olyan indítványt szavazott meg, amelynek célja az, hogy a hatóságok az antiszemitizmust hátrányos tényezőként vegyék figyelembe a hollandiai tartózkodási engedélyek elbírásánál.

Antiszemita falfestmény Hollandiában: “A zsidók mindig elszaladnak”

Az indítványt a parlament kis protestáns formációja, az SGP párt egyik képviselője, Diederijk van Dijk nyújtotta be. A párt szerint az antiszemitizmus “olyan formája a gonoszságnak, amelyet Hollandiában el kell nyomni”.

Diederijk van Dijk – akit az NlTimes hírportál idézett – rámutatott, hogy Hollandiában egyre nő az antiszemita incidensek száma, különösen az Izrael és az – Európai Unióban terrorszervezetként nyilvántartott – palesztin Hamász közötti fegyveres konfliktus tavalyi októberi kitörése óta.

Az SGP azt szeretné – áll a párt indítványában –, ha Hollandia követné Németország példáját, ahonnan már ki lehet toloncolni az antiszemitizmusban bűnösnek talált külföldi állampolgárokat, továbbá ezen az alapon szigorítják a német állampolgársághoz való hozzájutást is.

Diederijk van Dijk úgy véli, Hollandiának nagyobb súlyt kellene fektetnie az antiszemitizmusra a menedékjog vagy más tartózkodási formák iránti kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamat során.

A Cidi holland központú izraeli információs központ tavaly novemberi felmérése szerint mintegy nyolcszorosára nőtt az antiszemita incidensek száma Hollandiában a Hamász Izrael elleni, október elejei átfogó támadása óta. (Andits Eszter/MTI)

[popup][/popup]