A Hamász keresi a hatékony terrortámadás lehetőségét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael meghiúsított egy tenger felől indított beszivárgó akciót, felrobbantott egy terroralagutat, de a gázai iszlámisták elszántan keresik a további vérontás lehetőségét.

Hamas gunman

Fotó: Jewsnews

 

A kulcs – a „kivonulási stratégia” – egy harmadik fél, Egyiptom kezében van. Bizonyos értelemben a Hamász azért rakétázza Izraelt, hogy Kairót nyomás alá helyezze: nyissa meg a Rafah-i határátkelőt és engedélyezze a pénzmozgást, ami a rezsim túlélésének záloga.

A hadművelet kezdete óta az izraeli hadsereg a Hamász és az Iszlám Dzsihád számos célpontját támadta, köztük olyan harcosok házát is, akik családjukat emberi pajzsként használják. Ez történt kedden a Khan Yunis-i Kaware családdal. Eleinte figyelmeztető lövéseket adtak le az egyik családtag otthonára, egy Hamász ügynökére, de ahelyett hogy kiürítették volna az épületet, a rokonok nagy számban összegyűltek a tetőn, hogy megelőzzenek egy támadást. Percekkel később azonban robbantás történt, és hét családtag meghalt, köztük gyerekek is.

Ez az incidens elég ürügy volt a Hamász számára, hogy rakétákat lőjön ki a Dan régióra. Egyelőre ez a Hamász maximális teljesítménye: nem csupán Tel Avivra lőnek rakétákat, hanem már Haderára is, ami kb. 110 km-re van Gázától.

A beszivárgók Zikimnél. Fotó: IDF

A Hamász eddigi két próbálkozása, hogy „minőségi” terrorcselekedeteket hajtson végre, kudarcba fulladt. Először békaemberek próbáltak átszivárogni Gázából az izraeli Zikim felé; másodszor egy alagutat ástak Rafah-nál. A zikimi támadás esetében mind az 5 beszivárgót megölték. A Rafah alagút esetében az izraeli titkosszolgálatnak sikerült meghiúsítania a támadást. Az alagútban tárolt robbanóanyag felrobbant és öt hamaszos életét vesztette. A Hamász hónapokat – ha nem éveket – töltött azzal, hogy kiássa az alagutat, amelyen keresztül felfegyverkezett terroristák tucatjai indíthattak volna támadást egy egész sor célpont ellen – beleértve persze civileket is.

Így hát a Hamász eddig egyetlen „győzelmet” sem mondhat a magáénak, csak újabb támadásra bíztatja harcosait. A Hamász TV és az arab műholdas csatornák persze ünneplik a rakétatámadásokat, és a (sikertelen) „akicókat” Zikim és Rafah felé. De a Hamász stratégái várhatóan folytatják az erőfeszítéseket egy sikeres támadás érdekében.

S

A beomlott alagút bejárata (Fotó. IDF)

Vannak lehetőségeik: támadások a Sínai-félsziget felől, siklóernyősök vagy robbanószerrel ellátott drónok, Zikim-stílusú betörések a tenger felől, támadások az izraeli hadihajók ellen, és sok más.

Hogyan végződhet mindez? A Hamász már benyújtotta követeléseit, ezek között legfontosabb, hogy bocsássák szabadon azokat a rabokat, akiket a 2011-es Gilad Shalit féle egyezség keretében szabadon engedtek, de az elmúlt hetekben újra letartóztattak. Igazából ez az egyetlen követelés Izrael felé, a többi Egyiptomhoz szól: a Hamász követeli Kairótól, hogy engedélyezze a pénzátutalást Katarból Gázába, különben összeomlik a kormányzati rendszer. Ezen kívül követelik, hogy nyissák meg a Rafah-i határátkelőt, mert az emberek és az áruk is csak itt juthatnak ki és be.

De Egyiptomnak jelenleg más gondjai vannak. Az üzemanyagárak 78%-kal nőttek a támogatások eltörlése óta; a cigaretta és az alkohol 200%-kal. És ami lényegesebb: az Abdel-Fattah El-Sissi tábornok vezette Egyiptom a vele ellenséges honi Muszlim Testvériség szilárd szövetségesének tartja a Hamászt, és egyáltalán nem bánja, ha kicsit megszorongatják. Mostanában Egyiptom aligha fogja folyamatosan nyitva tartani a Rafah-i határátkelőt.

Az egyetlen engedmény, amit a Hamász remélhet, hogy Kairó engedélyezi a pénzátutalást Katarból Gázába. Ez azonban valószínűleg nem lesz elegendő. Ilyen szorongatott helyzetben, egyetlen „győzelem” nélkül nem fejezheti be a küzdelmet: ez a vereség beismerése lenne.

 

A Times of Israel cikke nyomán: Nógrádi Katalin

[popup][/popup]