“A bizalom elfogyott” – Jeremy Corbyn, a Munkáspárt és az antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyik kínos ügy a másik után pattan ki, s a brit Munkáspárt vezére nem győz védekezni az antiszemitizmussal kapcsolatos vádak ellen.

Jeremy Corbyn (Fotó: Getty images)

Újra és újra antiszemitizmussal vádolják a brit Munkáspártot és vezetőjét. Jeremy Corbyn szerdán bocsánatkérésre kényszerült, amiért évekkel ezelőtt házigazdája volt egy olyan eseménynek, amelynek egyik résztvevője Izraelt a nácizmushoz hasonlította.

2011-ben Corbyn,mintegy húsz, túlnyomórészt Munkáspárti képviselővel együtt törvényjavaslatot nyújtott be, melyben azt javasolták, hogy a Holokauszt emléknapot töröljék és helyette a “Népirtások emléknapját” iktassák törvénybe, amely úgymond, a 20. század minde áldozatáról megemlékezik.

2010-ben Corbyn egy palesztinpárti nagygyűlésen Gáza helyzetét Leningrád és Sztálingrád blokádjához hasonlította, a fogolycsere keretében szabadon bocsájtott Hamasz terroristákat pedig a brother (testvér) kifejezéssel illette. .

Jeremy Corbyn praises release of Hamas terrorist ‘brothers’ in video

Footage has emerged of Jeremy Corbyn praising the release of Hamas terrorists Referring to the 1,000 men as ‘brothers’ he questioned the case against them The interview took place on the Iranian Press TV channel in 2012 Second shows him comparing those in Gaza to the siege of Leningrad by the Nazis Labour was on the brink of civil war last night over anti-Semitism.

2015-ben interjút adott egy iraki televíziónak, amelyben az Izrael Állam születését megalapozó Balfour deklarációt “bizarrnak” nevezte.

A minap a Munkáspárt egyik képviselőjét, Damien Enticott honatyát felfüggesztették, mert a facebookon azt terjesztette, hogy a zsidók rituáléihoz a vérivás is hozzátartozik.

Adam Langleben ?? on Twitter

Ladies and Gentleman. A Labour Councillor in 2018. But yeah. All just a smear.

Az ellenzék vezetője régóta igyekszik cáfolni azokat a vádakat, miszerint a pártjában megtűrik az antiszemitizmust a soraikban. Több kellemetlen incidenst és bocsánatkérést követően a politikus áprilisban ígéretet tett arra, hogy a Munkáspárt legkésőbb július végéig rendezi a párton belüli antiszemita ügyek “óriási többségét”. Brit zsidó szervezetek azonban kétkedéssel fogadták az általa mondottakat, júliusban pedig zsidó újságok közös állásfoglalásukban úgy vélekedtek, hogy kormányra kerülése esetén a párt fenyegetést jelentene a 300 ezresre becsült zsidó közösségekre.

Az eseményt, amely miatt Jeremy Corbyn újfent bocsánatkérésre kényszerült, 2010-ben, a holokauszt-emléknapon tartották. A találkozón az auschwitzi koncentrációs tábor egyik túlélője, a német-holland Hajo Meyer többször is a nácizmushoz hasonlította az izraeli politikát a The Times című lap szerint. A német-holland anticionista aktivista a holokauszttal való visszaélés politikai célokból címmel mondta el gondolatait a brit parlament alsóházában. Az eseményen a The Times szerint részt vett Haidar Eid palesztin aktivista is, aki azt mondta, a világ nagyon téved, ha azt hiszi, a nácizmust legyőzték 1945-ben. “A nácizmus győzött, mert végül sikerült hitlerizálnia az áldozatai tudatát” – idézett a lap.

Bocsánatkérésében Jeremy Corbyn úgy fogalmazott, hogy a találkozón elhangzottak olyan vélemények, amelyeket ő nem fogad el és nem tűr el. Hangsúlyozta, hogy a múltban, igazságot keresve a palesztin népnek és békét akarva Izrael és Palesztina számára, alkalmanként részt vett eseményeken olyan emberekkel, akiknek nézeteit teljes mértékben elutasítja.

Brit zsidók óriásposztereken tiltakoznak a Munkáspárt politikája ellen

A brit zsidó szervezetek közül a The Campaign Against Antisemitism közölte, nem hiszi, hogy őszinte a pártvezető bocsánatkérése.

Nem sokan csodálkoztak azon sem, hogy Corbyn és a Munkáspárt az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott definíciójából  – mielőtt pártja azt elfogadta volna – kihagyták  azokat a részeket, amelyek Izrael riutális megbélyegzését is antiszemitizmusnak tartják.

Corbyn stábja ezek után bejelentette, hogy a pártvezér a zsidó szervezetek képviselői előtt beszédet mond, melyben válaszol az antiszemitizmussal kapcsolatos vádakra. Ám a londoni Jewish Chronicle cikke szerint az érintett zsidó szervezeteket erről hivatalosan  nem értesítették. Az eseményt végül elhalasztották.

Ehelyett Corbyn váratlanul a Guardian hasábjain írt egy publicisztikát “Kiirtom az antiszemitizmust a Munkáspártból” címmel, amelyben újfent ígéretet tett arra, hogy szembenéz a pártjában fellelhető antiszemita tendenciákkal. A zsidó közösség félelmeit pártja hatalomra kerülésétől megalapozatlannak, noha érzelmileg érthetőnek nevezte.

Egyik fő kritikusa, a  Jewish Labour Movement azonban a cikkre úgy reagált, hogy “a bizalom elfogyott. Tettekre, nem szavakra van szükség.”

 

Címkék:antiszemitizmus, Jeremy Corbyn, Munkáspárt

[popup][/popup]