„A bevándorlókat nem csak Izraelben, de életben is kell tartani!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az öngyilkosságok egyharmadát Izraelben bevándorlók követik el – a kérdéssel már külön Kneszet-bizottság foglalkozik.

A Kneszet Bevándorlási és Abszorpciós Bizottsága megtárgyalta az Egészségügyi Minisztérium 2016-ban készült jelentését az elmúlt tíz év öngyilkosságairól. Eszerint az öngyilkosságok egyharmadát az ország népességének egyötödét alkotó bevándorlók követik el. Bizonyos csoportokban kiugróan magas az öngyilkossági ráta.2000 és 2013 között 1658 bevándorló követett el öngyilkosságot. Negyedük a Szovjetunióból és utódállamaiból érkezett az 1990-es években, 3–8 százalékuk pedig Etiópiából az 1980-as években.

A Likud párti Avraham Neguise, a bizottság elnöke szerint a lakosság fenti csoportjaiban a nagyarányú öngyilkossági hajlam annak tulajdonítható, hogy környezetüktől kevés támogatást kapnak, nehezen akklimatizálódnak, és megélhetési gondokkal küszködnek. Az ország polgárait arra hívta fel, hogy „legyenek figyelmesek az ismerős bevándorlókkal és nyújtsanak nekik több támogatást, hiszen néha egy mosoly és jó szó is sokat jelenthet.” Megjegyezte, hogy az egyik legnagyobb gond az, hogy az olék közül sokan nem tudják, hogy válságos helyzetben kihez forduljanak.

Az öngyilkosságok megelőzésére alakult országos tanács szerint a Jóléti Minisztérium nem rendelkezik átfogó adatbázissal és stratégiával. Az Egészségügyi Minisztériumnak nincsenek adatai a mentálhigiénés panaszokkal, pszichológiai, pszichiátriai klinikákon és kórházakban kezelt bevándorlókról.

A vita kezdeményezője, a Sasz párti Jákov Margi a fiatal bevándorlók körében végzett munka fontosságára hívta fel a figyelmet. Mira Keidar, a Zsidó Ügynökség Jóléti és Emberi Erőforrás Osztályának vezetője szerint a problémával foglalkozó kétéves programból hiányzik a különböző kulturális és nyelvi hátterű csoportok megkülönböztetett kezelése. Liami Lawrence, a Keep Olim in Israel mozgalom részéről ilyen, olcsón elérhető mentálhigiénés szolgáltatások beindítását ígérte jövő évtől.

A Cionista Unió párti Kszenyija Szvetlova rámutatott, hogy a Path to Life civilszervezet kutatásai szerint az egykori Szovjetunióból érkezettek körében az öngyilkossági hajlam az országos átlag kétszerese. Kijelentette: az állam „nem zárkózhat el az elől, hogy segítse az olékat, akiket nem csak Izraelben, de életben is kell tartani.”

Mindamellett az izraeli öngyilkossági statisztikák nem jeleznek súlyos veszélyt. A világ 183 országa közül – a WHO adatai szerint – Izrael a 143-ik az öngyilkosságok gyakoriságát tekintve. A 100 ezer lakosra jutó öngyilkosságok száma a zsidó államban 5,4. Az európai átlag 11, Magyarországon pedig ez a szám 15,7, amivel a „világranglista” 25-ik helyét foglaljuk el.

A világátlag 10,7.

 

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László.

Címkék:Kneszet bizottság, öngyilkosság, új bevándorló

[popup][/popup]