A baseball és az amerikai zsidók

Írta: Lázár György - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

Augusztus 21-én, egy kellemes nyári estén barátokkal az oaklandi Coliseumban vagyok az Oakland A’s és a New York Yankees baseball meccsen. Évtizedek óta járok baseball meccsekre, és bevallom, ma már meglep, amikor Magyarországról érkezett vendégeim unalmasnak, érthetetlennek, sőt titokban talán gyerekesnek is találják az amerikai baseballt.

A szerző felvételei

Én beleszerettem a játék hangulatába, tettem ezt annak ellenére, hogy az átlagos játékidő igencsak hosszú, 3-4 óráig is eltarthat. Ráadásul a játék szabályai bonyolultak, még a hozzáértők számára is gyakran érthetetlenek. A 2019-es hivatalos amerikai baseball szabályzat majd 200 oldalas.

Ezen az estén valami szokatlan dolog történt, olyasmi, amiről korábban nem tudtam. Jewish Heritage Night volt vagyis Zsidó Örökségi Est és ahogy belépünk a stadionba ezt hatalmas felirat jelzi. Ekkor veszem észre, hogy sok szurkolón héber betűs baseball sapka (cap) van és sokan Holtzman pólót viselnek. A most 73 éves Ken Holtzman egykoron az A’s sztárja volt és zsidó származású.

Az 50 ezres stadion megtelik, és amikor a Jewish Heritage Night (Zsidó Örökségi Est) felirat izraeli zászlókkal megjelenik a hatalmas eredménykijelzőn, a tömeg üdvrivalgásba tör ki. Az Oakland A’s csapata egy-egy meccset különféle hagyományoknak szentel. Volt már mexikói és ír örökségi est is, ahol a mexikói és ír bevándorlókat ünnepelték.

Az amerikaiak már több mint egy évszázada szerelmesek a baseballba. A sportnak jelentős hatása volt az amerikai zsidók történetére is, erről számos könyv jelent meg és dokumentumfilmek is készültek. A zsidó származású sztárok, mint Hank Greenberg vagy Sandy Koufax az antiszemitizmus elleni harc jelképeivé váltak. Manapság is számos zsidó sztárja van a baseballnak, mint Kevin Pillar Torontóban vagy Richard Bleier Baltimore-ban.

Apropó Sandy Koufax. Sandy vér szerinti édesapját Braunnak hívták, de miután szülei elváltak, édesanyja hozzáment Irving Koufax-hoz aki adoptálta a kisfiút. Sandy Koufax azzal írta be magát az amerikai zsidó sporttörténelembe, hogy 1965-ben, az un. World Series-ben megtagadta a játékot, mert az esemény Jom Kippurra esett. Az ügyből akkoriban óriási vita kerekedett, hiszen Koufax, a Los Angeles Dodgers balkezes dobója a csapat kulcsjátékosa volt. Azóta ügyelnek arra hogy jelentős sporteseményeket ne rendezzenek zsidó ünnepeken.

Oakland nem jelentős amerikai zsidó központ, kevés zsidó vallású/származású polgár lakik ezen a környéken és az az érzésem, hogy nem sokan lehetnek a stadionban sem. Mégis, a tömeg lelkesen ünnepelte az amerikai etnikai olvasztótégely zsidó örökségét.

Azon morfondírozok, vajon elképzelhető lenne-e ilyesmi Magyarországon? Lehetne-e rendezni egy olyan futball rangadót, amelyet a zsidó hagyományoknak szentelnének, és a közönség önfeledten ünnepelné a magyar zsidó örökséget?

Azt hiszem, erre Budapesten még várni kell.

 

 

Címkék:Amerika, baseball, Sandy Koufax, zsidóság

[popup][/popup]