97–3 arányban döntött a Szenátus: Jeruzsálemben marad az amerikai nagykövetség

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Csak Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Tom Carper demokrata szenátorok ellenezték a döntést. A jeruzsálemi városi tanács jóváhagyta a nagykövetség további bővítésének terveit.

2018. május 19. Költözik a követség, zászlódíszben Jeruzsálem (Kép: Wikimedia Commons) 

Az amerikai szenátus csütörtökön elsöprő többséggel megszavazta meg az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének fenntartását. Csupán három szenátor nem szavazta meg az ehhez szükséges pénzügyi csomagot.

A palesztinok által ádázul ellenzett döntésével a Trump-kormányzat 2017 végén elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és 2018-ban Tel Avivból átköltöztette nagykövetségét. Ez egyike volt Trump „diplomáciai ajándékainak”, melyben Izraelt részesítette.

Joe Biden elnök várhatóan kiegyensúlyozottabb politikát folytat majd, de kijelentette, hogy nem tervezi a nagykövetség visszatelepítését Tel-Avivba.

A 97 szenátor által jóváhagyott módosítás gyakorlatilag véglegessé teszi a nagykövetség áthelyezését.

Csak Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Tom Carper demokrata szenátorok szavaztak a lépés ellen.

Jelenleg az amerikai nagykövetségnek az egykori konzulátusi épülete ad otthont Jeruzsálem Armona városrészében.

Az állandó nagykövetség felépítésének tervét Jeruzsálemben 2019-ben hagyták jóvá; idén januárban a jeruzsálemi önkormányzati illetékesek előzetesen jóváhagyták az állandó nagykövetséghelyét Jeruzsálem déli részén, az Allenby compund néven emlegetett területen.

Címkék:amerikai követség, Amerikai szenátus, Jeruzsálem

[popup][/popup]