“Egyfajta zsidó mosollyal…”

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika, Sport

Carlos RabbiVasárnap az Európai Maccabi Konföderáció ( European Maccabi Confederation – EMC) Magyarországnak ítélte az 2019-es Maccabi Európa Játékok megrendezésének a jogát. A hír kapcsán tegnap Jusztin Ádámmal, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökével közöltünk interjút. Utána Carlos Alberto Tapieroval, a Maccabi Világszövetség főigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Mi a Maccabi világmozgalom lényege és mik főbb tevékenységi körei Magyarországon?

Carlos Alberto Tapiero: A Maccabi lényege, hogy pozitív élményeket és megerősítést szeretne nyújtani a zsidó fiatalok számára zsidóságuk, identitásuk megélésével kapcsolatban. Erre velünk rengeteg lehetőség adódik, mivel van helyi csapatunk, szervezünk regionális versenysorozatokat, nemzetközi találkozókat, mint a 4 évenkénti Maccabiah Izraelben, váltakozva a Maccabi Európa Játékokkal, aminek a szervezési jogát most Magyarország kapta. Vagyis kétévente van egy hatalmas sportesemény, s közben vagy 30 különféle rendezvény Európa-szerte, de ezen felül biztosítunk vezetői képzést, lehet jönni Izraelbe. Minden programunknak van szociális és kulturális vetülete. A Maccabi nagyon vonzó lehetőségeket tud nyújtani azok számára, akik részt szeretnének venni a zsidó közösségi életben.
Magyarországon a Maccabi egyfajta zsidó mosollyal fogadja a zsidókat azon a földön, ahol zsidónak lenni mindig is meglehetősen nyomasztó volt. A magyarországi zsidó fiatalság magában hordozza nagyszülei és szülei traumáját, akiket a Holokauszt illetve a kommunizmus alatt üldöztek, s az antiszemitizmus ma is nagyon érzékelhetően jelen van a társadalomban.

Programjaink között szerepelnek szemináriumok, partik, sporttáborok, közös szombatfogadás. Az adott ország Maccabi vezetése küldi hozzánk, a Maccabi Világszervezetéhez a fiatalokat, s mi gondoskodunk továbbképzésükről. De nem csak az oktatásukba, hanem egyéb más rekreációs tevékenységekbe is fektetünk. Londonban például a Google székhelyén szerveztünk egy ilyen szemináriumot, májusban pedig Izraelben, a Waze alkalmazás alapítójával. A legkiemelkedőbb akadémikusok, politikusok és üzleti vállalkozók segítségével biztosítjuk a Maccabi jövőjét.

Hogyan működik együtt a Maccabi Világszövetség és a Maccabi VAC?

CAT: A kommunizmus évtizedei alatt betiltott Maccabi VAC Magyarországot a 80-as évek végén, a rendszerváltás idején élesztette újjá Michael Kevehazi, aki egyben a Maccabi Világszövetség elnöki tisztségét töltötte be 1986-tól 1994-ig. Keveházi magyar származású volt, Budapesten született 1932-ben, a gettót és a deportálásokat átvészelve 1947-ben Angliába emigrált.

Jusztin Ádám elődje, Horvát József nagyszerű munkát végzett a szervezet felvirágoztatása és a csapatok megszervezése terén, ami néha meglehetősen fáradságos és kemény küzdelem. Ádám akkor került az elnöki posztra, amikor a szervezet már az érett korba lépett, s rengeteg energiát fektetett a Maccabi fejlesztésébe.

Ami nagyon szerencsés egybeesés volt mindkét részről, hogy egy évre rá, hogy Ádám átvette a vezetést indítottuk be a Maccabi Kölcsönös Felelősségvállalás programját (Maccabi Mutual Responsibility Program). A Maccabi Világszövetség célja, hogy segítsük azokat a helyi Maccabi szervezeteket, amelyeknek meglátásunk szerint, jó a vezetése és növekedni, erősödni tudnak és akarnak.

Hogyan kell elképzelni a Maccabi Világszövetség konkrét támogatását az egyes országok Maccabi szervezete felé? 

CAT: A legjobb szakembereinket vonjuk be a legsikeresebb Maccabi egyesületekből a világ minden tájáról, hogy munkájukkal segítsék átformálni azokat a Maccabi szervezeteket, amelyekben potenciált is látunk bennünk, mert úgy ítéltük, hogy a vezetőségükre lehet alapozni. A Maccabi Világszövetségnek 65 ország a tagja. De ebből mindössze 17-nek ítéltük oda a támogatottság jogát, számukra szakértelmet biztosítunk és némi anyagi támogatást kapnak.

Magyarország esetében én voltam az, aki személyesen segítséget nyújtott. 2011-ben jöttem először Magyarországra, hogy egy szemináriumot tartsak a fiatal vezetésnek. Azonnal beleszeretem az itteni zsidó közösségi életbe és nagyon értékeltem, hogy Ádám milyen sokat fektetett a cionista zsidó élet megerősítésébe Magyarországon.

Minden tényező rendelkezésre állt a fejlődéshez. Ezen felül a Maccabi Világszövetség európai munkacsoportja képviselőt küldött Budapestre Michal Levy, majd Asaf Golan Golinsky személyében. Velük közösen dolgoztuk azon, hogy Ádámot támogassuk a szervezet felfejlesztésében, erősítésében, új tagok bevonásában, tevékenységének kiszélesítésében, s nem csak a sport területén, de például a zsidó kultúra, vezetőképzés, izraeli programok szervezésében is.

A szeminárium folyamán egy főterv részleteiről döntöttünk, mit, merre, hogyan, s elismeréssel kell adóznom Ádám és csapata előtt, akik a terv minden egyes részletét megvalósították.

Maccabi Games

A 2015-ös Maccabi játékok megnyitója Berlinben

Hány város jelentkezett a játékok megszervezésére Bázelen és Budapesten kívül?

Öt ország jelezte érdeklődését. A nevezőbizottság látogatást tett ezekbe az országokba, s némelyiküknél nem találta még megfelelőnek a felkészültségüket, így hárman maguktól kiestek.

Bázel komoly ellenfél volt, történelmi jelentősége miatt is: itt rendezték meg az első Cionista Világkongresszust. Kijelenthetem a Maccabi Világszövetség részéről, hogy meg vagyunk győződre arról, hogy Magyarország kiemelkedő és jelentőségteljes játékokat fog lebonyolítani négy év múlva.

Miben tudná összefoglalni a Maccabi szellemiségét, hogyan hat majd a játékok megszervezése a magyarországi zsidó közösségre? 

A Maccabi mozgalom két fő eszmét támogat: a zsidóság fennmaradását és a cionizmust.

Bízunk benne, hogy a játékokra való előkészületek hatására mélyen meg fog erősödni zsidóságunk két fő alkotóeleme – a zsidó túlélés és a cionizmus – a magyar zsidóság tudatában és szívében.

A játékok megrendezése egyben hozzájárul majd ahhoz, hogy a helyi zsidó közösség legalább részben vissza tudjon nyerni valamit egykori dicsfényéből, s elősegítjük új kapcsolatok létrejöttét. Az a tény hogy több mint 40 országból fognak érkezni zsidó sportolok ezrei, hozzájárul majd a zsidó öntudat megerősödéséhez. Ezen felül bízom benne, hogy segíteni fog a helyi zsidó közösség olyan konkrét céljainak megvalósításában, mint például saját sport és kulturális központ létrehozása.

Címkék:Maccabi

[popup][/popup]