EGY ÉV MÚLVA KÉSZÜL EL ‘A SZABADSÁG TORNYA’

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

WTC New_York

A 2001. szeptember 11-i terrorakció megváltoztatta New York arculatát. A lerombolt ikertornyok helyén épülő új felhőkarcoló egy év múlva készen áll majd.

Ez év májusa óta ismét a World Trade Center, pontosabban a 2001. szeptember 11-én megsemmisített Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén épülő öt torony legnagyobbika a legmagasabb épület New Yorkban.

A Szabadság Tornyaként (Freedom Tower) is emlegetett One World Trade Center (1 WTC) a tervek szerint 2013 végére készül el, összességében meghaladja majd az 541 métert, amivel az Egyesült Államok legmagasabb épülete lesz. latvanytervA látványterv

A talajszintből torony – a csúcsán lévő antennával együtt – 1776 lábra emelkedik majd ki a talajszintből, ami szimbolikus jelentőségű, mert az adat megegyezik azzal az évszámmal, amelyben kikiáltották az ország függetlenségét. 

A WTC két, leomlott ikertornyának helyén, a mintegy 3000 áldozat tiszteletére létrehozott emlékhelyet 2011- szeptember 11-én adták át. A támadás helyén épülő múzeumot idén adják át a látogatóknak, az új WTC-komplexumhoz tartozó öt felhőkarcoló közül az utolsókat pedig valamikor az évtized közepén. A One World Trade Center (1 WTC) torony tervezője (David Childs mellett) és az egész WTC-komplexum főépítésze Daniel Libeskind.

 

MemorialGround Zero – az emlékhely


[popup][/popup]