Zsidó önszerveződés – közös EMIH-Mazsihisz fellépés az antiszemitizmussal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az antiszemitizmus visszaszorításáról tárgyaltak az Egyesült Államok kormánytisztviselőivel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) civil vezetőségi tagjai.

Mint írták, a Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija által meghirdetett konzultáció keretében szervezett június 26. és július 2. közötti látogatás célja a zsidó önszerveződés új programjának bemutatása és az ezzel kapcsolatos nemzetközi egyeztetés megkezdése volt.


DSCF7674
Firkálmány a hárshegyi kilátó tetején


A magyarországi zsidó közösség két legnagyobb szervezetének delegációja kezdeményezte a közvetlen együttműködést az amerikai kormányzati szervekkel, és a zsidó érdek-képviseleti szervekkel a magyarországi antiszemitizmus elleni fellépés ügyében – tették hozzá.

A közlemény szerint a tárgyalásokon Bodnár Dániel (EMIH) és Heisler András (Mazsihisz) a konzultációs program három fő témáját ismertette. E szerint elengedhetetlenül szükséges az önszerveződő zsidó közélet megteremtéséhez a jogvédelmi és a szuverén önvédelmi intézmények megteremtése.

Beszámoltak arról, hogy a New York-i székhelyű Rágalmazás Elleni Liga vezetőivel az aktív együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak, Washingtonban pedig Hillary Clinton külügyminiszter kabinetjének vezető tisztviselői fogadták a küldöttséget. Ennek során a magyar fél konkrét tanácsot és szakmai segítséget kért a zsidóellenes megnyilvánulásokat vizsgáló rendszer felállításához.

Heisler András és Bodnár Dániel a tárgyalásokon emlékeztette a jelenlévőket, hogy az antiszemitizmus elsősorban verbális szinten, illetve a politikai közbeszéd szintjén van jelen Magyarországon. Mint írták, a megbeszéléseken felmerült az amerikai szerverről üzemelő kuruc.info kérdése, továbbá szó esett a Jobbik politikai térnyeréséről a fiatalok körében.

Hanna Rosenthal, az amerikai kormány antiszemitizmus elleni küzdelem ügyéért felelős különmegbízottja bejelentette, hogy hamarosan Budapestre látogat, ahol folytatják az eszmecserét.

A küldöttséget fogadta Marie Yovanovitch, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára is, aki aggodalmának adott hangot a magyarországi helyzet alakulásával kapcsolatban. A vezető diplomata külön kitért a Nemzeti alaptantervbe bekerült antiszemita szerzők és Nyírő József újratemetésének ügyére.

A küldötteket ugyancsak fogadta Magyarország washingtoni nagykövete, Szapáry György, aki a zsidó közösség képviselőivel az antiszemita jelenségeknek Magyarország nemzetközi megítélésére gyakorolt hatásáról egyeztetett.

A nyár folyamán az EMIH által kezdeményezett konzultáció keretében tartanak a hatékony jogvédelemmel foglalkozó nemzetközi workshopot, egyeztetnek a demokratikus parlamenti pártokkal, és számos civil programot rendeznek, egyebek mellett a Sziget fesztiválon.

[popup][/popup]