A JTA a Kozma utcai temetőügyről és a Mazsihiszről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Jewish Telegraphic Agency, a legismertebb angol nyelvű zsidó
hírügynökség budapesti riportjában a Kozma utcai temető körüli
vizsgálatokról és a Mazsihiszt körülvevő zűrzavarról ír.

 

A szerző, Ruth Gruber beszámol a Kozma utcai temető ügyében felmerült vádakról, a temetőirodán illetve a Síp utcában tartott házkutatásról és az ezt követő országos médiavisszhangról. Radnóti Zoltán rabbi

Két ember áll a változások élén – írja a szerző –, Radnóti Zoltán rabbi, aki a riadót fújja és Heisler András, a reformszellemű világi vezető.

– Sokan mondták nekem, hogy ha a Budapesti Zsidó Hitközségtől kapom a fizetésem, akkor lojálisnak kell lennem a munkaadómhoz – idézi a cikk Radnótit. – De az igazságért akkor is harcolni kell – folytatja. – Azt gondolom, ez a tisztulás kezdete lehet a zsidó közügyekben.

A Mazsihisz, amely hivatalosan a magyar zsidóságot kGado Janosépviseli az állam felé, évente dollármilliók elosztásáért felel, miközben a szervezetet bírálói monolitnak, antidemokratikusnak és átláthatatlannak nevezik. Különösen éles bírálatok érik a húsz éve hatalmon lévő, 76 éves Zoltai Gusztávot. „Zoltai úgy képes hatalmon maradni, hogy a tőle függő embereket cserélgeti a kulcspozíciókban” – idézi a cikk Gadó Jánost, a Szombat egyik szerkesztőjét.

A riport beszámol Heisler és Radnóti kifogásairól, mely szerint előbbit manipulált választásokon akadályozták meg, hogy bejusson a vezetésbe. Heisler András

– A Mazsihisz csak megváltozott formában lehet képes a túlélésre – fogalmaz Heisler. – A mostani módon nem működhet tovább. Zoltainak mennie kell, ha ez megtörténik, van esély a változásra.

Amit megírt, az „csak a jéghegy csúcsa” – mondja a JTA cikke szerint a botrányt kirobbantó Index-riport szerzője, Miklósi Gábor. Majd Gruber ismerteti a Mazsihisz válaszközleményét, miszerint csupán egyetlen hamis számla ügyéről van szó, s ennek lezárta után, a temető igazgatóját elbocsátották.

Kovács AndrásKovács András szociológus, aki a Mazsihisz sürgős reformjára hívott fel egy tanulmányában, „teljesen sötét területnek” nevezte a pénzalapok elosztását. „Sok a szóbeszéd és a pletyka – idézi tovább Kovácsot a cikk –, egyes tisztségviselők számos alkalommal javasolták a gazdálkodás átvilágítását, de ez soha nem történt meg. Mindig az volt a válasz, hogy az ilyen ügyek csak az antiszemitáknak segítenek.”

Zoltai Gusztáv, illetve Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke nem kívánt nyilatkozni a Jewish Telegraphic Agency-nek.
 

[popup][/popup]