És ki az a csipkebokor? (II).

Írta: Uri Asaf - Rovat: Politika

Milyen látvány hasonlít leginkább a csipkebokor látványára? Egy
középkori himnusz szerint a főpap látványa, (héb. máre kohen). A főpap
látványa, amint egy karcolás nélkül kisétál a szentek szentjéből.
Halálos csendben, mezitláb jár, akár Mózes, akit a látvány előtt
felszólítottak: oldd le a te saruidat. Csak az apró arany gránátalmák
csilingelnek a főpap köntöse szélén.

 

 

Milyen látvány hasonlít leginkább a csipkebokor látványára? Egy középkori himnusz szerint a főpap látványa, (héb. máre kohen). A főpap látványa, amint egy karcolás nélkül kisétál a szentek szentjéből. Halálos csendben, mezitláb jár, akár Mózes, akit a látvány előtt felszólítottak: oldd le a te saruidat. Csak az apró arany gránátalmák csilingelnek a főpap köntöse szélén.

Uri_Szne II.JPG

Uri Asaf: Szne II

Ebből mindenki tudja, hogy él. Kérdem én, vajon a szentek szentje és az égő csipkebokor ugyanaz? Mindkettő hideg tűz, nem éget. Görögtűz nyomán héber tűz. Mi egyéb rokonság lenne köztük? A főpapon nem volt egyetlen karcolás. Mózes is sértetlenül tért haza a nyájjal. Új feladatot bíztak rá.

uri_szné_főpap.jpg

A főpap volt az egyetlen aki a Szentek Szentjébe beléphetett

A szne azóta magányos. Körülötte homok van és szikla. Ha egy pásztor arra jár, kéz nyúlik ki a bokorból, vörös láng. A véletlen pásztor szégyell közel menni, a kezével eltakarja az arcát. Ez a bokor akarata. Egyszer mi is szomszédok voltunk. Az irígylésre méltó sivatagi nemzedék. A fekete és arany kötésű könyvek elődei, az első mesterek. Éjjel kinézek az ablakon, a kert világít, a bokrok és a tuják holdvirágként duzzadnak. Telihold van. Salamoni békesség.

[popup][/popup]