Ezer palesztin fogoly Gilad Salitért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hat éve a Hamasz fogságában sínylődő Gilad Salit napokon belül kiszabadulhat. A jó hírt maga Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelentette be, nem sokkal azután, hogy Abu Obeida, a Hamasz katonai szárnya részéről közölte ezt.
 

A fiatal izraeli katonát 2006-ban rabolta el a Hamasz, azóta Gázában tartották fogva, titkos helyen. Rokonai vagy akárcsak a Vöröskereszt képviselői nem láthatták, hat év alatt összesen három levelet, egy videó- és egy hangüzenetet küldhetett magáról.

„Két és fél évvel ezelőtt, kormányra kerülésemkor egyik legfontosabb feladatomként tűztem ki, hogy Giladot – élve és egészségesen – visszaadjuk családjának és népének. Gilad öt évet töltött szörnyű fogságban, anélkül, hogy körülményeiről bármit tudhattunk volna” – mondta Netanjahu. Hozzátette, hogy ezt a lehetőséget meg kellett ragadni, mert nem lehetett tudni, hogy adódik-e ilyen még egyszer.

A megegyezés az egyiptomi katonai vezetés közvetítésével jött létre. Az egy szál izraeli katonáért mintegy ezer palesztin foglyot bocsátanak szabadon, köztük számos olyat, aki terrorista merényletekért életfogytiglani büntetését tölti Izraelben. 

[popup][/popup]