Miről egyeztetett Izraellel Fellegi Tamás?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kutatás-fejlesztési együttműködésről, a kritikus infrastruktúrák
védelmének informatikai hátteréről és energetikai kérdésekről tárgyalt
július végén Izraelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter –
olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján hétfőn
megjelent közleményben.

 

 

forrás: MTI

 

A tárcavezető hivatalos útján izraeli miniszterekkel tárgyalt, és több nemzetközi jelentőségű izraeli informatikai, kutatás-fejlesztési és energetikai vállalat és szervezet tevékenységéről is informálódott, valamint jelentős befektetői csoportok vezetőivel is találkozott.
 Fellegi Tamás Shalom Simhon ipari-kereskedelmi és munkaügyi miniszterrel az első közös ipari kutatás-fejlesztési (k+f)együttműködési pályázat kapcsán megállapodott abban, hogy az izraeli partner pályázat-értékelési eljárásának lezárása után a magyar oldali pályázatkezelési lépések késedelem nélkül megtörténnek. A külön-külön értékelt pályázatokról várhatóan szeptemberben hozza meg a végleges döntést a közös bizottság.

 A miniszterek egyetértettek abban, hogy fontos ösztönözni a magyar kutatók aktívabb bekapcsolódását a dinamikus és gyakorlatorientált izraeli k+f világba. A tárgyaláson egyeztettek a technológiai inkubátorok hálózatáról és annak magyarországi bevezetésének lehetőségéről, amely elősegítheti a technológiára specializált külföldi kockázati tőke-alapok bevonását.

 Fellegi Tamás külön kiemelte annak szükségességét, hogy működőtőke-befektetések érkezzenek Magyarországra, amelyek gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményezhetnek – olvasható a közleményben. Dan Meridor, miniszterelnök-helyettessel, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszterrel a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt a magyar miniszter. Megvitatták a kritikus infrastruktúrák védelmének izraeli tapasztalatait is, mivel azok megismerése segítheti a magyarországi struktúra eredményes kialakítását.

 A magyar kormány egy olyan egységes normarendszer megalkotására készül, amely a biztonság garantálása mellett lehetővé teszi a létrejövő intézményrendszer alkalmazkodását a folyamatosan változó kockázati környezethez – hangsúlyozza az NFM. Fellegi Tamás Israel Katz közlekedési és közlekedésbiztonsági miniszterrel a kétoldalú légügyi kapcsolatokról, Moshe Kahlon távközlési miniszterrel a Kritikus Infrastruktúra Védelem távközlési aspektusairól, Uzi Landau nemzeti infrastrukturális miniszterrel pedig a közel-keleti térség új földgázlelőhelyeiről folytatott megbeszélést.

 A fejlesztési tárca vezetője a Gilad Erdan környezetvédelmi miniszterrel tartott tárgyalásán az izraeli klímapolitika főbb irányairól, az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében nemzeti szinten tett lépésekről tájékozódott. Az energiapolitikáért és a klímaügyekért felelős miniszterekkel Fellegi Tamás megosztotta az európai uniós elnökség alatt szerzett magyar tapasztalatokat. A felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a hosszú távú együttműködés lehetőségeit.
 

[popup][/popup]