Budapest: az antiszemitáktól való rettegés titokzatos tárgya

Írta: Novák Attila - Rovat: Politika

Nemrégiben jelent meg a németnyelvű Spiegelben egy sajátos riport Budapestről (később még brutálisabb címmel a lap angol nyelvű onlájn kiadásában), amelyben Eric Follath tollából meglehetősen sommás kép alakul ki a magyar fővárosról. A nem tudni mikor, de több évvel ezelőtti, egyik Hősök terén zajlott Gárda-avatással dekorált címlap kimondja: az antiszemitizmus európai központja Budapesten van.

 

A riportban előkerül TGM, Konrád György és a Jobbik egyik kampányfőnöke, valamint Kiss Noémi író, irodalomtörténész.

tgm 1.jpg

Tamás Gáspár Miklós

Mi a baj az összeállítással?

Az első probléma az, hogy egydimenziós. Az előző két évtizedhez nagyon is hasonlóak a Spiegel-riport megszólalói, ezért a hangnem is ugyanolyan. A másik probléma inkább az első függvénye: a német riporter prekoncepcióit megerősítik, akiket felkér arra, hogy válaszoljanak. Konrád György felvetéseiben természetesen van igazság, hiszen a Fideszhez közelálló média egy része sokáig nem nagyon küzdött a szélsőjobboldallal szemben. Ugyanakkor a Fidesz-média más szegmensei egyáltalán nem mondhatók antiszemitának, a Jobbikhoz való hozzányomás nem méltányos. Egyáltalán: a Jobbik nem a semmiből keletkezett, nem pusztán a helyi rasszizmus televényéből nőtt ki, hanem olyan súlyos válságövezetekben kapott erőre, ahol a többgenerációs munkanélküliség keretei között a roma–nem roma együttélés problémái jelen voltak – megoldatlanul. Elterjedéséhez hozzájárult az is, hogy a szocialista kormányok alatt az állam nem működött olyan helyeken, ahol pedig a jogot és a biztonságot egyformán kellett volna „működtetnie”.

Ami a Spiegel-cikkben valóságos, s amire ügyelni kell: az antiszemita hangok nem tűntek el a magyar közéletből. Sajnos, nem csak a kormányváltás óta azonos hangnemben működő szélsőjobb honlapok, de némely – magát a kormány támogatójának tartó – médium sem tartja magát távol az antiszemitizmustól és a cigányellenességtől. Ezért amennyire káros és ártalmas Magyarország becsülete és az igazság szempontjából az a tartalom és hangnem, melyet a Spiegel használ, legalább annyira indokolatlan az a kincstári optimizmus, mely szerint minden rendben van s az egész sajtóvisszhang nem más mint a hazai ellenzék „aknamunkája Magyarország ellen”.

image-140544-galleryV9-bnhx.jpg

Spiegel fotó: csak ezt látják Budapestből?

 

[popup][/popup]