Európai zsidó kezdeményezés a két-állami megoldásért – a békéért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nagyon fontos európai zsidó kezdeményezés született nemrégen, az Európai Zsidó Felhívás a Józan Észért (European Jewish Call for Reason), melyet francia zsidók kezdeményeztek, s a brüsszeli Európa Parlamentben be is mutattak május 3-án.

 

 

A felhívás szövege így szól:

Mi zsidók, európai országok polgárai és saját országunk politikai és társadalmi életének aktív tagjai vagyunk. Akármi legyen is a személyes meggyőződésünk, Izrael államához való kötődésünk, identitásunk részét alkotja. Aggódunk Izrael Állam jövője miatt, mely iránt kétséget kizáróan elkötelezettek vagyunk.

Izraelt létében fenyegetik – sokfelől. Távol áll tőlünk az, hogy alábecsüljük a külső ellenségek fenyegetéseit, ám tudjuk, hogy a megszállás, illetve a Nyugati Part településein, illetve Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben folyó folyamatos építkezések is veszélyesek. Ez a politika morálisan és politikailag is helytelen, és alájátszik annak az egyébként elfogadhatatlan delegitimizációs folyamatnak, amellyel szemben Izrael jelenleg külföldön szembenéz.

Ezek miatt az okok miatt úgy döntöttünk, hogy a következő alapelvek alapján cselekszünk.

Izrael jövője nagymértékben azon múlik, hogy sikerül-e békét kötni a palesztinokkal a kétállami megoldás alapján. Mindannyian tudjuk azt, hogy ez sürgető. Izrael hamarosan szembe fog nézni két, egyformán veszélyes választással: vagy olyan állammá válik, ahol a zsidók kisebbséget fognak alkotni a saját hazájukban, vagy pedig olyan rezsimet fog létrehozni, mely szégyent jelent Izrael számára, és polgárháborúhoz vezet.

Ezért lényeges, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államokkal együtt mind a két oldalra gyakoroljon nyomást, és segítse őket abban, hogy ésszerűen és gyorsan lezárják az izraeli–palesztin konfliktust. A történelem különleges felelősséget ró Európára a világnak ebben a térségében.

Bár a végső döntés Izrael független népére hárul, a mi elkötelezettségünk – diaszpóra-zsidóként – Izrael iránt arra kötelez bennünket, hogy az igazságos megoldásért munkálkodjunk. Az izraeli kormány politikájának szisztematikus támogatása veszélyes és nem szolgálja Izrael államának valódi érdekeit.

Célunk az, hogy egy olyan európai mozgalmat hozzunk létre, amely a józanész hangjait hallhatóvá teszi. Ez a mozgalom nem partizánmozgalom, célunk az, hogy biztosítsuk Izraelnek mint zsidó és demokratikus államnak a túlélését. Ez pedig egy életképes és független palesztin állam lététől függ.

Kérjük mindazokat, akik egyetértenek a fenti alapelvekkel, írják alá felhívásunkat, és bátorítsanak arra másokat, hogy szintén ugyanezt tegyék.

A felhívást itt lehet aláírni: http://www.jcall.eu/

Fejtse ki véleményét fórumunkban! 

[popup][/popup]