Kipában veszélyes?

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Mintegy 5-700 lehetett a résztvevők száma azon a meneten, amely április 6-án este fél 9-kor tett egy nagy kört a gettóban a Dohány utca, Akácfa utca, Dob utca útvonalon.
 

Egy héttel korábban, Pészach első napján, a széder estét ülő Shmuel Ruskin, lubavicsi rabbi lakásának ablakát kővel dobták be ismeretlenek. (A Pészach/Húsvét időszaka hagyományosan a zsidóellenes indulatok robbanásának ideje a keresztény Európában, miután az antijudaista képzetekben a vérvád a Pészach idejéhez kapcsolódik.)

 

tuntetes web.JPG

Felvették a kipát, a kendőt (A szerző felvétele)

A rendőrség kivonult (a kődobálás jelenlétük idején is folytatódott!), majd az ünnepről távozóknak azt tanácsolta, hogy vegyék le a kipájukat, mert abban nem biztonságos az utcán mozogni.

Formálisan ez a jótanács, és nem a kődobálás késztette tiltakozásra a Szabad Emberek Magyarországért (az SZDSZ-ből kivált utódszervezet) mozgalmat, s annak vezetőjét, Ungár Klárát: emeljük föl szavunkat az ellen, hogy zsidó vallású polgárok nem közlekedhetnek biztonságban Budapest utcáin. Minden férfi tegyen föl kipát (vagy sapkát), a nők pedig kendőt.

A két nappal a kitűzött időpont előtt meghirdetett tiltakozás híre – a facebook és társai, valamint Bolgár György ismert műsora útján – gyorsan elterjedt, s este 8 órakor már többszáz fős tömeg várakozott a nagyzsinagóga előtt. A békés menet mindenféle szónoklat, transzparens nélkül indult el, s a zsidó (jellegű) demonstrációkon megszokott csevegős hangulatban vonult körbe, mintegy fél óra alatt, az egykori gettó utcáin. A békés légkörre jellemző, hogy a demonstráció kezdetétől a végéig akadálytalanul filmezhette a résztvevőket az ismert nemzeti szocialista blogger, Polgár Tamás, még egy rossz szót sem szóltak hozzá (legalábbis tudomásom szerint), csak a rendőrség tartotta őt szemmel.

Feltűnt a menetben Ruskin, lubavicsi rabbi, több bóher társaságában.

Jelen volt (kipa nélkül) Schiffer András, az LMP elnöke; (kipában) Iványi Gábor, az ismert lelkész, a Wesley János főiskola rektora; továbbá Eörsi Mátyás, az SZDSZ parlamenti képviselője, Steiner Pál és Horváth Csaba, a főváros ismert MSZP-s politikusai. Utóbbiak nyilatkoztak is az MTI-nek.

A menet idejére a rendőrség az érintett utcák forgalmát leállította.

[popup][/popup]