Félresiklott MAZSÖK

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt (Mazsök), megszületésekor (anno) a Szombat a megújuló magyar zsidó
demokrácia fórumaként aposztrofálta, merthogy kuratóriumában nem csak a
Hitközség emberei foglaltak helyet, hanem egyéb zsidó szervezetek is.
Volt egy hely, mely zsidó szervezeteknek osztott pénzt, ám amelyet –
egykori remények szerint – nem kizárólag a Síp utca kontrollált.

 

Megtört szívvel jelentjük: a projekt súlyosan félresiklott.  A Mazsököt ma ismét a Mazsihisz dominálja.

A Mazsök a magyar zsidóság kárpótlási szerve, mely állami közalapítványi formában működik, állami kuratóriumi taggal, elnökei, alelnökei társadalmi megbízásban, de az (állami felügyeletet ellátó) Oktatási és Kulturális Minisztérium beleegyezésétől függően is dolgoznak. Ám a Közalapítvány kuratóriumi tagsága – a zsidó szervezetek képviselői – megkötötték a maguk alkuját a Hitközséggel, rábólintanak a Mazsihisz-vezetők előterjesztéseire, cserébe szervezeteik is megkapják a fenntartásukhoz garantált pénzt. Ezek a szervezetek ugyanúgy a magyarországi zsidó élet részei, mint azok, amelyek nem kapnak pénzt. Ám a Mazsök az elmúlt tíz évben a Mazsihiszhez tartozó intézmények pluszfinanszirozására fordította a rendelkezésére álló összeg csaknem felét. Holott a Mazsihisz – mint történelmi egyház – évi többmilliárd forint állami támogatásban részesül. Többmilliárdja mellett tehát a Mazsihisz igényt tart az összes többi zsidó szervezet fenntartását szolgáló évi ötvenmillió (tízéves átlagban) felére is.

Többek között a Szeretetkórházat majdnem 10 millió forinttal támogatták meg ebben az évben, de kaptak körzetek, az Új Élet, a BZSH egyes osztályai és még megannyi, a Síp utcához köthető szerveződés. Felmerül a kérdés: a hivatalos Mazsihisz-büdzsé nem bizonyult elegendőnek a saját intézmények fenntartására, vagy pedig olyan pluszköltségek jelentek meg, melyek indokolják a külön pénzeket? Nem tudjuk, de a dolog példa nélküli. Mint ahogyan az is, hogy a  Mazsihisztől valóban független zsidó szféra alig kap támogatást a Mazsöktől – ugyanis a Mazsihisz által gründolt Magyar Zsidó Kongresszus tagszervezetei kapják az összes költségvetés háromnegyedét.

Nemrégiben adták hírül a hírügynökségek, hogy a Mazsök 2007-ben leköszönt irodavezetője közel tízmilliós összeggel távozott állásából. Mivel a végkielégítés legalábbis vitatható volt, az összeg egy részét elmaradt prémium jogcímen fizették ki, másik részéről kölcsönös megállapodás történt – mint forrásunk tájékoztatott. A megállapodásról a kuratórium „utólagos tájékoztatást kapott”. Ez az összeg a Mazsök által évi átlagban szétosztott összeg mintegy húsz százaléka! Ne feledjük el, hogy nem a Síp utcai adminisztrációról van szó, hanem a magyar állam által fenntartott közalapítványról, mely arra hivatott, hogy a magyar adófizetők pénzéből kárpótolja, s élessze újra az egykor sokszínű magyar zsidóság közösségi és kulturális életét. Csakhogy nem ez történik, hanem jelentős részben a Hitközség ismételt financiális támogatása. Ráadásul ez a tízmilliós végkielégítés sajnálatosan a közelmúlt botrányos búcsúpénzeire (BKV, MÁV) enged asszociálni.

Húsz évvel a rendszerváltás után a magyarországi zsidó demokrácia éppúgy hullámvölgybe került, mint a magyar demokrácia – javarészt más okokból persze. A rendszerváltás idején indult demokratikus szervezetek mára elfáradtak és betagozódtak az establishmentbe. A fiatalabb nemzedék éli a maga életét, nincsenek olyan politikai víziói, amilyenek a rendszerváltóknak voltak, noha a tapasztalatok alapján egyértelmű: a zsidó civil szervezeteknek egymással kéne erős szövetséget létrehozniuk, hogy valódi, demokratikus ellensúlyt képezzenek a Mazsihisz túlhatalmával szemben. 

Igaz, ezt már megírtuk néhányszor.

Tízmilliós végkielégítés és milliós prémiumok a közalapítványnál

Közel 10 milliós végkielégítést fizetett távozó titkárának egy, a kormány által alapított közalapítvány. A szervezet vezetése ráadásul milliós prémiumokat is kiosztott magának egy sikeresen lebonyolított, több száz milliós ingatlaneladás után – tudta meg a Havaria Press. A hírügynökség birtokába került dokumentumok szerint a közalapítvány titkára munkaviszonya megszűnése alkalmából 9 és fél millió forintos végkielégítést vehetett fel munkáltatójától, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól (MAZSÖK). A végkielégítésen felül a törvények szerint profitorientáltan nem működtethető közalapítvány titkára többhavi fizetésének megfelelő prémiumot is kapott korábban arra, hogy a tervezettnél nagyobb volt a MAZSÖK 2007-es bevétele, s az alapítvány vezetése újabb jutalmat irányzott elő, ha költségvetésük bevételei tovább növekednek. A prémium kifizetése előtt a titkár fizetését ráadásul 7 százalékkal feltornázták. Dokumentumok igazolják, hogy a végkielégítésen kívül is súlyos pénzeket osztottak ki ,,házon belül” a MAZSÖK-nél: a közalapítvány ügyvezetője milliós jutalékot kapott egy több százmillióért eladott, a közalapítvány tulajdonában lévő ingatlan értékesítése után. A becsült értéken 370 milliót érő, Budapest belvárosában álló épület több mint kétszereséért, 765 millióért kelt el, s a két összeg különbözetéből megállapított jutalékot, 1,1 millió forintot kapott a közalapítvány ügyvezető igazgatója. A MAZSÖK-öt a Magyar Köztársaság kormánya hozta létre a párizsi békediktátumban foglalt nemzetközi jogi kötelezettségek teljesítésére. A közalapítvány célja, hogy azon zsidó származású magyar állampolgárok, akik a náci intézkedések és a holokauszt elszenvedői voltak, újjászervezhessék vallási, kulturális, oktatási rendszerüket, személyes szociális helyzetüket javíthassák az erre fordított javakból. A közalapítvány működésével kapcsolatban korábban is felmerült az összeférhetetlenség gyanúja, mikor az Állami Számvevőszék megállapítása szerint olyan szervezeteknek adott rendszeresen támogatást, melyek vezetői a MAZSÖK kuratóriumában is helyet foglaltak. Zoltai Gusztávot, aki a közalapítvány kuratóriumának társelnöke, személy szerint is vád érte, miután kiderült, a MAZSIHISZ ügyvezetőjeként pályázott, és nyert a 2008-ban a közalapítvány által szétosztott közel 76 millió forintból.

Forrás: HavariaPress, átvette a HVG Online

 

 

[popup][/popup]