Gólem Fesztivál 2009 – Izraeli és izraelita színházak a Nemzetiben

Írta: Nemzeti Színház - Rovat: Politika

A Gólem budapesti zsidó Színház és a Nemzeti Színház együttműködésének köszönhetően a magyar közönség a jelenkori izraeli színház néhány különlegességét tekintheti meg december 3. és 5. között.
 

 

 

az amerikai hervegno.JPG 

Az amerikai hercegnő plakátja

A 2005 óta Magyarország első professzionális zsidó színházaként működő Gólem Színház immáron másodszorra rendez fesztivált külföldi közreműködőkkel. Míg 2 évvel ezelőtt az európai és izraeli, magukat zsidó színházként aposztrofáló társulatokat mutatta be, az idei fesztiválon Izrael színházai és szerzői kerülnek reflektorfénybe.
A Gólem egyik legfőbb célja, hogy magas szintű művészi produkciók bemutatásával képviselje hazánk és a szélesebb értelemben vett zsidóság kulturális értékeit, és szerepet vállaljon Magyarország nemzetközi kulturális együttműködéseinek kiépítésében, bővítésében. A Gólem színház nyitott, alkotó és folyamatosan párbeszédre törekvő színházi műhely, az izraeli és a magyar, illetve az európai zsidó kultúra közvetítője és terjesztője.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a Nemzeti Színház is, hiszen szeretne kezdeményező szerepet játszani abban, hogy a nemzetközi újítások, a meghatározó jelentőségű külföldi társulatok, előadások bemutatkozhassanak Magyarországon.

A Gólem Fesztivál 3 napja alatt, csak egy nagyon pici szeletét tudjuk megmutatni napjaink izraeli színházi világának, de hiszünk benne, hogy a krémjét, ha úgy tetszik, a habját hozzuk el.

A fesztivál programja:

 

December 3, csütörtök, 19:30 Dana Ruttenberg Group: NaBa (Na Baozen), Koreográfus-rendező: Dana Ruttenberg  

December 4, péntek, 19:00: Federico Garcia Lorca: Yerma, Rendezte: Ofira Henig – Herzliya Ensemble

December 5, szombat, 19:00: Asher Krawitz: A zsidó kutya, Rendezte: Yonathan Esterkin – Hasimta Theatre 
 

December 3, csütörtök, 19:00 Nissim Aloni: Az amerikai hercegnő, Rendezte: Borgula András – Gólem Színház 

December 5, szombat, 17:00 Etgar Keret: A trükk, Rendezte: Borgula András – Gólem Színház   

December 4-5, péntek-szombat – 10:00 – 16:00, Dana Ruttenberg tánckurzus professzionális táncosoknak.    

Jelentkezés: [email protected]

 

[popup][/popup]