Magyarországon is elérhető a Soá Intézet Vizuális Archívuma

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A közép-kelet-európai régióban elsőként, a Közép-európai Egyetem (CEU) könyvtárában elérhető immár a Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívumának (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) anyaga – adta hírül az Egyetem. 

 

A Steven Spielberg által 1994-ben alapított Intézet létrejöttének célja az volt, hogy a Holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásait videó-interjúk formájában rögzítse. 1994 és 1999 között 56 országban, 32 nyelven, 52.000 életinterjú készült. Ez a maga nemében egyedülálló gyűjtemény ma a világ egyik legnagyobb digitális, vizuális történeti archívuma.

Az Intézet célja, hogy a videó-interjúkból készült oktatási anyagok használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen, illetve csökkentse az általuk okozott szenvedést. Az Archívum anyaga – a teljes indexált és katalogizált interjúállomány, valamint az egyes interjúkat kiegészítő adatok, fotók, dokumentumok – a webes keresőrendszeren keresztül kutatók, diákok, tanárok, illetve minden érdeklődő számára elérhető. (Nem CEU könyvtártagok regisztráció után kaphatnak hozzáférést.)

„Büszkék vagyunk arra, hogy a CEU Könyvtára Közép-Kelet-Európában elsőként fogadhatja a Vizuális Történelmi Archívum adatbázisát használni kívánó kutatókat, oktatókat és diákokat. Európában mindezidáig a berlini Freie Universitat volt az egyetlen hely, ahol az érdeklődők hozzáférhettek az Archívum teljes anyagához” – mondta Szlatky Mária, a CEU Könyvtárának igazgatója.

„Intézetünk egyik alapvető célja, hogy a Vizuális Történeti Archívum adatbázisához a lehető legszélesebb hozzáférhetőséget biztosítsa. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetemen az Archívum teljes anyaga kutatók, diákok és oktatók számára egyaránt elérhetővé válik. Az Archívum, mely sok országból származó, XX. századi személyes élettörténeteket tartalmaz, különböző tudományterületeken segítheti a kutatást, valamint nagyban hozzájárulhat a Közép-európai Egyetemnek az alapvető emberi jogok, az eltérő vélemények és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartása melletti elkötelezettségéhez” – mondta Kim Simon, az USC Soá Intézet megbízott ügyvezető igazgatója. 

Az Archívum túlélőkkel (zsidókkal, romákkal, homoszexuálisokkal, Jehova tanúival és fajbiológiai kísérletek elszenvedőivel), felszabadítókkal és a felszabadulást megélő szemtanúkkal, politikai foglyokkal, embermentőkkel és segítségnyújtókkal, valamint a háborús bűnök tárgyalásainak résztvevőivel készített interjúkat tartalmaz.

Az interjúk az alábbi nyelveken érhetők el: bolgár, horvát, cseh, dán, holland, angol, flamand, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, ladino, lett, litván, macedón, norvég, lengyel, portugál, romani, román, orosz, szerb, szlovák, szlovén, spanyol, svéd, ukrán, jiddis és jelnyelv.

Az Archívum 1349 magyar nyelvű visszaemlékezést tartalmaz, melyek közül több mint 800 Magyarországon készült.

A George W. Schaeffer Alapítvány nagyvonalú támogatása tette lehetővé, hogy az Archívum anyaga Magyarországon is elérhető legyen, illetve megkezdődhessen az Intézet oktatási programjának magyarországi beindítása. A Nemzetközi Vizuális Történelem Program (International Visual History Program) keretében az Intézet a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézettel, a Holokauszt Emlékközponttal és az Oktatási Minisztériummal együttműködve az Archívum interjúiból magyar nyelvű oktatási segédanyagokat készít. Ezek a segédanyagok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok jobban megértsék a második világháború történetét, beleértve a holokausztot, valamint Magyarország és a tágabb régió XX. századi történelmét. Hozzájárulhatnak továbbá ahhoz is, hogy a diákok eredményesen küzdhessenek az előítéletek és a sztereotip gondolkodás ellen.

Az USC Soá Intézetről (USC Shoah Foundation Institute) további információt a www.college.usc.edu/vhi oldalon olvashat.

További információ a CEU-n is elérhető archívumról: http://www.library.ceu.hu/vha.html
 

[popup][/popup]