Izrael új fegyvere: a Hamász alagutak alkonya?

Írta: HVG - Rovat: Politika

A Haifai Technion két kutatója, Dr. Assaf Klar és Dr. Raphael Linker olyan rendszer kidolgozásán dolgozik, amellyel az izraeli felderítés a Hamász titkos fegyvercsempész alagútjainak nyomára bukkanhat. Dr. Assaf Klarral a hvg.hu jeruzsálemi tudósítója beszélgetett.

Forrás: HVG

Hogy született az ötlet?

Londonban végeztem posztdoktori tanulmányaimat, ott kezdtem az optikai rendszerekkel  foglalkozni. Azt vizsgáltuk, miképpen lehet megakadályozni, hogy a metróépítés során ne sérüljenek a földalatti  optikai kábelek. Hazatérve rájöttem, hogy ez a technológia alkalmazható akár magának az alagútásásnak a felderítésére is. Az utóbbi években többfelé kutatják az optikai szálakat érő hatásokat, ezek mérésével is egyre többen kísérleteznek. Ennek fényében kezdtük kutatásainkat, tudatában annak, hogy a Hamász alagútjai lehetővé teszik a terrorszervezet fegyver- és lőszerutánpótlását. 

Miképpen működik a rendszer?

A.K.: A már létező technológiákat kezdtük alkalmazni annak kiderítésére, hogy mi is történik a föld belsejében. Én a föld mechanikájával foglalkozó kutató vagyok, s tudom, hogy ha alagutat ásnak, akkor a mozgást más helyeken is érzékelni lehet. A modern mérési technológiákat ötvözzük tehát a föld működésének ismeretével. Raphael Linker kutatótársam a jelek elemzésének, rögzítésének a szakértője, aki erre számítógépes programokat dolgozott ki. Megvizsgáljuk, mi történik az optikai szállal, s ebből következtetünk, mi folyik a föld mélyében. Fényhullámok segítségével ismerjük fel, mi zajlik a felszín alatt. 

Honnan ismerik fel, hogy készülő alagútba ütközött a fényhullám?

„Megtanítottuk” a számítógépnek, mi is az alagút jele. Olyan ez, mint amikor egy csecsemő megtanulja felismerni a szüleit, mert sokat látja az arcukat. Szimulációkkal olyan hatást keltünk, mint ami a fúráskor keletkezik, s a számítógép „megtanulja” felismerni ennek jeleit, és nem téveszti össze más jelekkel. Az alagútfúrásnak meghatározott jellemzői vannak, amelyek különböznek a többi földmozgástól. Egészen más például, ha egy jármű halad el a felszínen. Mindezt egyelőre csak laboratóriumi körülmények közt dolgoztuk ki,  a következő lépés, hogy  a terepen folytassuk a kísérleteket.

Mibe kerül mindez?

Azért is hiszünk technológiánkban, mert már létező,  olcsó eszközökkel működtetjük. Az általunk használt optikai szál teljesen hétköznapi, olyan, mint amit ezer más célra használnak. Kevesebb mint 20 centbe kerül métere. Vannak érzékelők, amelyek 200 dollárba kerülnek egyenként, de a miénk kevesebb, mint egy dollár, tehát a rendszer igen olcsó lesz.

Kapcsolatban vannak a hadsereg szakértőivel? 

Már két éve folytatjuk a kutatást. Pontosan tudják, mivel foglalkozunk. Ám közvetlenül nem működünk együtt a hadsereggel, bár felfedezésünket minden bizonnyal alkalmazni fogja.

Mikor lehet ezt a védelmi fegyvert bevetni a Hamász ellen?

Ez nemcsak tőlünk függ. Remélem, hogy egy éven belül elkészül a prototípus.  A rendszer gyakorlatilag már mai is működőképes, de amíg ténylegesen is használni fogják, addig még számos praktikus problémát meg kell oldani.

Ha a másik oldalon lennék, igyekezném elvágnám a földalatti kábelt, amelytől az egész rendszer működése függ. Erre nem gondoltak?

Ez nem gond. A rendszer mindent érez. Az optikai kábeleket beássák a földbe, és ha valaki az irányába ás, akkor azt is jelzi. Mire a kábelhez érnének, már centiméteres pontossággal tudjuk, hol közelítették meg. Meg lehet tehát akadályozni a szándékukat, vagy ha mégis elvágták a kábelt, gyorsan helyre lehet állítani.

Persze, ha lefektetik a kábeleket az egyiptomi-gázai határon, nehéz lesz Izraelnek ellenőrizni, hogy mi történik, ha a Hamász alagutat fúr. 

Erre a kérdésre nem nekem kell válaszolnom. Remélem, hogy a jelenlegi háború egy olyan egyezménnyel zárul, ami véget vet a Hamász fegyvercsempészetének. Vagy ha észreveszik, akkor lesz rá lehetőség, hogy a nemzetközi ellenőrök cselekedjenek. Azt is remélem, hogy nem Izraelnek kell ezeket az alagutakat megtalálnia, hanem mondjuk az egyiptomiak a saját oldalukon alkalmazzák a módszerünket a határukon. Nem nekünk, hanem Egyiptomnak kellene megakadályoznia, hogy oldalukról ne jussanak Gázába a fegyverek. Ha tőlem függne, én az izraeli-gázai határon fektetném le a kábeleket. Hiszen  egy ott fúrt alagút segítségével rabolták el Gilád Shalitot is.

Más kutatások is próbálnak eleget tenni a gázai kihívásoknak?

A tel avivi egyetemen szintén optikai szálakkal olyan új érzékelőket fejlesztenek, amelyek a már megépített alagutakat jelzik. Ez olyan érzékeny változásokat is jelez, mint amikor egy ember áthalad egy  alagúton. Ez a rendszer – ötvözve a miénkkel – megoldhatja a Hamász jelentette problémák jelentős részét.
 

[popup][/popup]